Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Jedálniček na chudnutie č.2 - hrášok

Potraviny / 27. 11. 2018

Medzi najčastejšie chyby, ktoré robia ľudia pri snahe schudnúť, môžeme určite zaradiť nedostatočný príjem bielkovín a taktiež aj vlákniny. Hrášok je potravina, ktorá výrazne pomáha napraviť oba tieto prehrešky a jeho miesto v zdravom jedálničku na chudnutie je tak viac než opodstatnené.

Jedálniček na chudnutie č.2 - hrášok

Zrejme najcennejšou vlastnosťou hrášku je jeho kombinácia horčíka, bielkovín a nukleonových kyselín. Vďaka tomu podporuje bunkový metabolizmus, obnovu našich svalov a pôsobí omladzujúco.

HRÁŠOK A CHUDNUTIE

V prvom diely tejto série: Zdravý jedálniček na chudnutie #1: Špargľa sme ti vysvetlili, že pre jedálniček na chudnutie sú ideálne napríklad také potraviny, ktoré pri veľkom objeme obsahujú len minimum kalórií. Vďaka tomu dokážu výborne zasýtiť a zároveň príliš nezvyšujú tvoj energetický príjem.

Hrášok na to ide trochu z inej strany, je však nemenej úžasný a efektívny. Obsahuje totiž množstvo bielkovín a taktiež aj vlákniny. Ako už iste vieš, tak bielkoviny, ako aj vláknina dokážu spoľahlivo navodiť pocit sýtosti. Bielkoviny to dosahujú vďaka tomu, že ich trávenie je nazložitejšie, trvá teda najdlhšie a pocit plnosti udržiava po dlhší čas ako tuky a predovšetkým sacharidy.

Vláknina síce nie je klasickou makroživinou a teda zdrojom energie, dokáže však viazať na seba molekuly vody, čím zväčšuje objem stravy v žalúdku a pomáha tak nielen s trávením, ale aj udržovaním nasýtenosti.

Vďaka vysokému obsahu vlákniny (7g na 100 g objemu) je hrášok prospešný aj pre detoxikáciu organizmu a v každom zdravom jedálničku, nielen v tom na chudnutie, by tak určite mal mať svoje miesto.

ĎALŠIE ZDRAVOTNÉ BENEFITY HRÁŠKU

Na potravinách ako je hrášok je úžasné to, že nášmu organizmu pomáhajú naozaj všestranne, rôznymi spôsobmi. Tak napríklad tieto zelené gulôčky pomáhajú okrem chudnutia aj:

- s nervami - vďaka horčíku a vitamínu B1 pomáha udržiavať psychiku pokojnú a vyrovnanú

- s imunitou - minerály, vitamín C a ďalšie antioxitanty, to všetko zlepšuje a podporuje našu imunitu

- s hladinou cukru - vďaka vláknine a nízkemu GI pomáha hrášok regulovať hladinu cukru a udržiavať ju stabilnú

- s kardiovaskulárnou sústavou - vysoký príjem minerálov ako je horčík, vápnik a draslík podporuje prevenciu vysokého krvného tlaku

Ak ho tvoj jedálniček na chudnutie vôbec neobsahuje, prípadne obsahuje len v malom pomere, určite daj hrášku šancu a zaraď ho medzi svoje obľúbené a využívané potraviny. Odvďačí sa ti nielen pozitívnym vplyvom na tvoje chudnutie, ale taktiež aj celkové zdravie.

VYBERTE SI PROGRAM

Klasik

Klasik

Zbavte sa nadváhy, bez väčšej námahy. Prekonajte sami seba a buďte spokojnejší vo vlastnom tele. Prvý krok na vašej ceste za zdravým životným štýlom je nízkokalorická a nutrične hodnotná strava. Dokážeme vám, že chudnutie a lahodná kombinácia jedál môžu ísť ruka v ruke. Vašim úspechom bude vaša premena. 5 JEDÁL DENNE UŽ OD 17€.

od 17,00 € /deň
Vegetarián

Vegetarián

Možno ste vegetariánom z presvedčenia, možno chcete skúsiť rastlinnú stravu a jej priaznivé účinky na váš organizmus. Ak chcete schudnúť s pestrou a vyváženou rastlinnou stravou a mať istotu, že vaše telo získava počas dňa dostatok živín, program DIÉTA VEGETARIÁN je tá správna voľba.

od 17,50 € /deň
facebook-icon