Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Hľadá sa „déčko“!

Rady pre zdravie / 4. 12. 2018

Pátrame za vás: prečo sa nám počas zimy ťažšie chudne? Hlavou sa vám roja krásne spomienky na leto, kedy vám kilá ubúdali akoby mávnutím zázračného prútika? V pomalšom chudnutí počas zimy skutočne majú prsty aj chmúrnejšie dni, menej slniečka a nedostatok vitamínu D. Tu sú argumenty odborníkov...

Hľadá sa „déčko“!

Tajomstvom úspešného chudnutia je totiž aj dostatok vitamínu D, ktorého naše telo vytvára viac, keď sa viac vystavujeme slnečným lúčom. Odpovedzte v duchu na nasledujúce otázky. Cítite sa často unavení aj napriek tomu, že spíte 7 až 8 hodín?

A čo kilá navyše, nedokážete sa ich zbaviť, ani keď z jedálneho lístka vyškrtnete sladkosti a jete s rozumom a striedmo? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali áno – skutočne nemusíte mať dostatok vitamínu D.

A práve preto vám vrásky na čele vyrába únava aj prilepené tukové vankúšiky. Nie ste v tom sami, spomínaný vitamín D chýba viac ako polovici žien a to najmä na konci zimy. Aj podľa posledných prieskumov s váhou bojujú najmä ženy s nízkou hladinou D vitamínu.

Jeho nedostatok negatívne vplýva na tvorbu inzulínu v organizme. Telo ho produkuje viac, ako by malo, a tak priberáme napriek striedmemu menu. A navyše tá únava! Potrebnú energiu si potom dopĺňame čokoládou a kilá sa na nás veselo lepia.

Slniečko na výrobu vitamínu D vám vyčarovať nedokážeme, zato poznáme 3 kroky, ktoré vám pomôžu dostať sa zo začarovaného kruhu.

1. krok: Vybehnite von! Aj keď sú dni na slniečko skúpejšie, trávte veľa času na čerstvom vzduchu. Ak sa vám to nedarí cez pracovný týždeň, zamerajte sa na víkendy.

2. krok: Vydolujte zásoby. Viete, že vitamín D sa ukrýva aj v našich tukových zásobách? A vydolujete ho pravidelným športovaním! Stavte na pohyb, ktorý vám robí radosť a najmä sa mu venujte pravidelne. Vyskúšajte napríklad rýchlu chôdzu.

Nepotrebujete žiadnu kondíciu a nevyčerpáte sa tak, ako behom či aerobikom. Pravidelný šport vám vyženie zásoby „déčka“ a navyše aj naštartuje metabolizmus a spaľovanie. Dokonca vám zlepší trávenie a teda aj celkovú látkovú premenu.

3. krok: Poklady z mora na tanier. Vitamín D obsahujú najmä morské ryby – losos, sleď, makrela a tuniak. 100 g sleďov obsahuje až 31 mikrogramov vitamínu D! Ak sa s rybami priveľmi nekamarátite, vyskúšajte do jedálneho lístka zaradiť aspoň nátierky z nich.

Ďalšou možnosťou sú mliečne výrobky – maslo, syry a tiež vajcia, ideálne domáce. 1 vajce obsahuje 1 mikrogram vitamínu D, 100 g masla 1,3 mikrogramu vitamínu D. Škoda len, že maslo je tak kalorické, však? Tie by mali tvoriť časť nášho menu aj pre vysoký podiel vápnika, ktorý telo potrebuje na zdravý vývoj kostí. No a nezabúdajme ani na huby.

Dokážu spestriť bežné menu a navyše sú zdravé. 100 g dubákov obsahuje 3,1 mikrogramu vitamínu D. Podľa odborníkov by sme si mali nakombinovať stravu tak, aby sme denne prijali 5 – 11 mikrogramov „déčka“.

BMI KALKULAČKA

Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!

Vypočítať veľkosť porcie

ROVNO K OBJEDNÁVKE

Už ste si vybrali svojho favorita?
Nestrácajte čas a KLIKNITE!

Rýchla objednávka
facebook-icon