Potrebujete poradiť? Kontaktujte náš tím cez chat alebo na 0915 33 00 33. Podporujeme vás už viac ako 15 rokov.
Konečne zelenina, ktorá podporuje chudnutie a zároveň je aj balzamom na nervy! Tie počas zhadzovania kíl predsa potrebujeme mať v stopercentnej kondícii. A mangold nás ešte aj postaví na nohy keď sa cítime unavení, aj keď na nás „niečo lezie“. Pomôže nám lepšie sa sústrediť počas náročného pracovného dňa, byť sviežimi a plnými optimizmu.
Počas diéty si môžeme sladkastú chuť mangoldu spokojne dopriať, pretože 100 g tejto zeleniny obsahuje len 59 kJ. Navyše aj zasýti a je zásadotvorný, preto je vynikajúcim tipom na jarnú večeru. Nenechajme si ho ujsť, na trhu sa predáva už koncom jari.
Keď mangold objavíme vo svojej krabičkovej diéte, nájdeme spojenca, ktorý nás zásobí antioxidantami spomaľujúcimi starnutie, životobudičom vitamínom C aj karoténom chrániacim pokožku pred nepriaznivým vplyvom slnečných lúčov. Navyše vďaka vysokému obsahu vlákniny vylepší trávenie. Je blízkym príbuzným červenej repy a preto obsahuje, podobne ako ona, betaín podporujúci detoxikáciu pečene a odstraňovanie tukov z krvi.
Mangold vytvára len listy alebo mohutné stonky. Listové druhy sa pridávajú do šalátov podobne ako špenát, dusený sa podáva ku grilovaným jedlám. Druhou odrodou je stonkový, ktorý vynikajúco chutí uvarený v osolenej vode podobne ako špargľa. Aj keď ho v našej kuchyni používame zriedkavo, bola táto zelenina obľúbená v starom Grécku už pred dva a pol tisíc rokmi, no delikatesy si z neho pripravovali aj starobabylónčania pred štyritisíc rokmi!
Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!