Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Čo nám kradne energiu?

Rady pre zdravie / 4. 12. 2018

Začínate sa sťažovať na jarnú únavu? Vieme, čo vám kradne energiu a ako si aj vy môžete užiť jar plní optimizmu. Ak sa cítite vyčerpaní, nehľadajte hneď posteľ. Vyskúšajte naše tipy, ako prebudiť svoje telo aj myseľ opäť k životu.

Čo nám kradne energiu?

Rady pre telo

Potešte zmysly. Napríklad privoňajte k ruži, mäte, mandarínke, môžete použiť aj prírodné éterické oleje z týchto rastlín. Prinášajú dobrú náladu. Vychutnávajte si svetlo, snažte sa byť čo najčastejšie v prírode, na čerstvom vzduchu, ideálne ráno. Prirodzené svetlo v našom tele zvyšuje hladinu serotonínu – hormónu dobrej nálady.

Vystrite sa. Smutného, vystresovaného človeka spoznáte podľa postoja. Zhrbený chrbát, prekrížené ruky a sklonená hlava. Zhrbení ľudia dýchajú plytšie, ich telo dostane menej kyslíka a preto sa cítia unavení. Preto vystrite chrbát, zdvihnite hlavu a nechajte voľne dýchať pľúca a brucho.

Zacvičte si. Na posilnenie svalov, správne držanie tela a veselé myšlienky je vhodná joga alebo pilatesove cvičenia. Buďte neustále v pohybe, prechádzajte sa, tancujte, plávajte. Pohyb znižuje stres a úzkosti, podporuje dobrú náladu a zvyšuje energiu.

Zmeňte jedálny lístok

Vieme, že existujú jedlá s dobrou nutričnou hodnotou, ktoré myseľ aj telo udržia v plnej sile. Uprednostňujte jedlá s nízkym glykemickým indexom – pohánku, jačmeň, ovos, pšenicu. Celozrnné výrobky vám dodajú energiu a písali sme už o nich, že sú bohaté na vitamíny skupiny B.

Vyberajte si mastné ryby, oriešky a semienka – všetky sú bohaté na esenciálne mastné kyseliny, ktoré telu pomáhajú v období stresu. Doprajte si farebné ovocie a zeleninu, najmä špenát, brokolicu a v sezóne marhule. Sú plné antioxidantov, ktoré pomáhajú znižovať stres a podporujú imunitu.

Pite vodu. Keď ste dehydrovaní, nemáte energiu. Naše telo potrebuje vodu na všetky chemické reakcie v bunkách. Pite vodu počas celého dňa, nie až keď pocítite smäd. Pochuťte si na strukovinách, najmä na šošovici a sóji. Pomáhajú vyrovnávať cukor v krvi, pričom zabezpečujú pomalý prísun energie.

Zabudnite na

Alkohol, ktorý ovplyvňuje kvalitu spánku a ochudobňuje o vitamíny skupiny B, magnézium, zinok a kalcium, ktoré pomáhajú normálnemu fungovaniu mozgu.

Obmedzte jedlá s vysokým glykemickým indexom, ako je biele pečivo, biela ryža, cukrárske výrobky – iba odčerpávajú energiu.

Pozor na kofeín, môže brániť vstrebávaniu železa, ktoré sa podieľa na tvorbe hemoglobínu, ten viaže kyslík v červených krvinkách.

Niečo pre dušu

Buďte pozitívni. Negatívne myšlienky nás znepokojujú, odčerpávajú sily aj energiu. Pozitívne dokážu pozdvihnúť náladu a ovplyvniť ďalšie kroky. Aj v náročných situáciách sa snažte nájsť niečo pozitívne. Maličkosť, ktorá poteší a urobí vám radosť.

Dobite si baterky - vyskúšajte detox z e-Diéty!

BMI KALKULAČKA

Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!

Vypočítať veľkosť porcie

ROVNO K OBJEDNÁVKE

Už ste si vybrali svojho favorita?
Nestrácajte čas a KLIKNITE!

Rýchla objednávka
facebook-icon