Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Akým mýtom o chudnutí ľudia stále veria? (Rozhovor)

Rady pre zdravie / 21. 11. 2020

Tomáš Pitoňák je spoluzakladateľom EasyDiet a už viac než 15 rokov podniká v oblasti gastronómie a zdravej výživy. Za ten čas sa stretol so stovkami rôznych mýtov a poloprávd z oblasti stravy či chudnutia, ktorým mnohí ľudia ešte stále veria. Ktoré z nich považuje za najčastejšie a najväčšie?

Akým mýtom o chudnutí ľudia stále veria? (Rozhovor)

Čo je podľa vás najčastejším mýtom, ktorému ľudia v súvislosti s chudnutím veria?

Neviem, či je najčastejším, ale mýtus, ktorý tu pretrváva už dlhé roky je, že akékoľvek chudnutie je zdravé. Čiže nie je dôležité to, ako človek schudne, akú stravu pritom prijíma, ale len to, či chudne. Byť chudý automaticky znamená byť zdravý. To však potom spôsobuje, že ľudia skúšajú rôzne extrémne diéty, ktoré im v konečnom dôsledku len uškodia a často výsledný efekt pretrvá len veľmi krátko.

Veľmi populárnym mýtom je napríklad to, že priberáme kvôli tukom.

Mäsová roláda, mlynček na cesnak

Áno, ak niekomu chýbajú potrebné vedomosti, môže si myslieť, že tuk, ktorý sa ukladá pod našou kožou, je dôsledkom prijímania tukov zo stravy. Pribrať sa však dá aj zo sacharidov a úplné vynechanie tukov spôsobí iba to, že organizmu budú chýbať dôležité živiny, napríklad omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré zdravé tuky bežne obsahujú.

Je teda lepšie vynechať zo stravy sacharidy?

Určite nie. Situácia je tu úplne rovnaká ako pri tukoch. Pribrať môžeme aj z iných zdrojov a sacharidy pochádzajúce napríklad z ovocia, celozrnných obilnín či strukovín v sebe nesú množstvo vitamínov a minerálov, ktoré naše telo taktiež potrebuje. Určite je však dobré uprednostniť komplexné sacharidy pred tými jednoduchými. Tie do veľkej miery tvorí cukor, ktorého vysoký príjem môže viesť ku vzniku rôznych ochorení vrátane cukrovky.             

Dokážem však schudnúť aj pri jedení bežnej, normálne stravy?

Samozrejme. Schudnúť sa dá aj bez radikálnej diéty a hladovania. Existujú rôzne spôsoby, ako znížiť množstvo kalórií, ktoré prijímame či predĺžiť pocit sýtosti, bez nutnosti ďalšieho jedenia. Jedným z nich je napríklad zvýšenie množstva vlákniny, ktoré zo stravy získavame. Ďalšou možnosťou je pripravovať bežné recepty, avšak napríklad namiesto vyprážania zvoliť pečenie v klasickej rúre. V podstate identickú chuť tak docielime s neporovnateľne nižším množstvom kalórií a vyhneme sa aj nezdravým tukom. 

Potraviny, zelenina, mäsová roláda

Netrvá potom ale takéto chudnutie príliš dlho?

V prvom rade je nesprávne myslieť si, že diéta musí byť nepríjemným procesom, ktorý sprevádza len neustály hlad a chuť čo najskôr sa vrátiť k nezdravej strave. Správne nastavená diéta môže byť chutná, dodávať dostatok živín a zároveň znižovať hmotnosť. Vydržať pri takejto strave je potom omnoho jednoduchšie. Platí teda, že chudnutie nie je cieľ, ale cesta. Ak sa navyše diéta spojí aj s fyzickou aktivitou, viditeľné výsledky sa dostavia naozaj rýchlo. Aj bez aktívneho pohybu je však možné pozorovať zmeny už po prvom mesiaci.

facebook-icon