Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Ako uloviť MOTIVÁCIU

Rady pre zdravie / 4. 12. 2018

Schudnúť aspoň tri kilá túžia až tri z piatich kamarátok. Vyšlo to jednoznačne z môjho osobného prieskumu. Aké majú dôvody? Eva nechce, aby ju tlačila gombička na rifliach. Jana si zas túži vo februári obliecť svoje vysnívané plesové šaty. Mirka si predsavzala začať odznova, vo všetkom. A najjednoduchšie sa jej zdá práve schudnúť. Aby sa však do toho s CHUŤOU pustili, chýba im motivácia. Ich bohaté skúsenosti s chudnutím hovoria jasne: nestačí povedať, od zajtra začínam. Preto sme sa rozhodli vypátrať, ako motiváciu na chudnutie nájsť a udržať si ju.

Ako uloviť MOTIVÁCIU

Správne načasovanie

Keď prežívame obdobie stresu v práci či v súkromí alebo sa zbavujeme závislosti od fajčenia, s chudnutím ešte nejaký ten týždeň počkajme. A diétu si načasujme na obdobie, keď sme, aspoň relatívne, v pohode, bez stresov, ktoré by nás každý deň ukladali na lopatky...

Vymyslime si neodolateľnú odmenu

Jedlo je pre mnohé z nás potešním, ktorým sme si zvykli fúkať svoje drobné ranky, osobné prehry a občasné zakopnutia či komplexy. Preto je dobré odmeniť sa za svoje úspešné chudnutie niečím „bombastickým“. Zaleží na tom, čo skutočne milujeme. Môžeme si darovať čokoládovú masáž, šperk z polodrahokamov, francúzsku manikúru od profíčky, sexi bikiny...

Nechcime schudnúť zo dňa na deň

Kilá navyše sme naberali týždne, mesiace či roky. Nezbavíme sa ich teda za pár dní. To je jednoduchá matematika. Zabudnime teda na obľúbený slogan niektorých reklám: Schudnite tri kilá za tri dni! Vhyneme sa tak zbytočnému hladovaniu, nervozite, úzkostným myšlienkam o vlastnej neschopnosti. Venujme svoj čas a úsilie tomu, aby sme si vymysleli plán na postupné chudnutie, napríklad tri – štyri kilá mesačne, to je reálne.

Nenadávajme si

Zabudnime na slová: „mám nechutné tukové vankúšiky“, „nemôžem sa ani len pozrieť na svoj veľký zadok“, „vyzerám ako jaternica“... Aké sme len v týchto rečiach tvorivé, však? Nehnevajme sa na seba, ani na svoje telo. Naopak, využime svoju nekonečnú predstavivosť, ktorá nám pomáha nielen stavať si vzdušné zámky, ale aj uskutočňovať svoje sny. Sadnime si do kresla, zatvorme oči a predstavme si samé seba, ako kráčame po ulici v nádherných šatách konfekčnej veľkosti 36 – 38, ktoré nám sedia ako uliate. Kochajme sa v tomto obraze. A povedzme si: „Toto som ja o tri mesiace.“ Nezabudnite otvoriť oči :-)

Udržujme motiváciu predvídaním

Ak už pár týždňov úspešne chudneme a vieme, kde sú naše slabé stránky, pokúsme sa ich zbytočne nedráždiť. Ak nás napríklad kamoška pozve do cukrárne s neodolateľnými zákuskami, navrhnime jej kaviareň, kde na nás podobné lákadlá striehnuť nebudú. Ak sme večerné „depky“ zvyčajne zajedali čokládou, odstráňme ju zo všetkých svojich tajných skrýš.

Pozitívne myslime aj hovorme

Náš úspech je uložený v hlave. Keď sa nebudeme zaoberať porazeneckými myšlienkami o tom, že sa nám opäť nepodarí schudnúť, budeme mať takmer vyhrané. Ak nás hriešna myšlienka na čokoládu či hranolčeky navštívi, nechajme ju jednoducho odísť. Nezaoberajme sa ňou ani sekundu. A keď sa stretneme s niekým, kto si všimne, že chudneme, pochváľme sa, ako nám to ide. Nehaňme sa slovami, že by to mohlo ísť aj rýchlejšie.

Nezabúdajme: Chudnúť nie je ťažké, len sa potrebujeme správne MOTIVOVAŤ a vedieť AKO NA TO.

BMI KALKULAČKA

Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!

Vypočítať veľkosť porcie

ROVNO K OBJEDNÁVKE

Už ste si vybrali svojho favorita?
Nestrácajte čas a KLIKNITE!

Rýchla objednávka
facebook-icon