Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Ako súvisí chudnutie a meditácia?

Rady pre zdravie / 21. 11. 2020

Asi každý z nás už počul, že priberanie a stres spolu súvisia. Existujú rozsiahle štúdie, ktoré to dokazujú. V jednom prieskume 38% ľudí uviedlo, že za posledný mesiac použili jedlo ako spôsob úniku alebo vysporiadania sa so stresom. Napriek tomu, že sú tieto fakty všeobecne známe, stále väčšina ľudí pri snahe schudnúť rieši len 2 veci.

Ako súvisí chudnutie a meditácia?

Jedlo a cvičenie. Pozornosť sa venuje tomu, čo jeme a už menej tomu, ako jeme. Čas sa venuje cvičeniu a už menej vedomému oddychu. 

Meditácia a chudnutie

Možno to poznáš aj ty. Si v strese a práve jedlo je pre teba spôsob, ako mu na chvíľu uniknúť, prípadne naň zabudnúť. Niet sa čo čudovať, že ak si pri takomto nastavení dáš cieľ chudnúť, tak sa pre teba jedlo stane len ďalším zdrojom stresu. Pritom v strese tvoje trávenie nefunguje tak, ako by malo a celý proces sa tým komplikuje a dostáva negatívny náboj.

Ak je človek v strese, začne vo väčšej miere produkovať hormón kortizol. Ten zvyšuje chuť na “tučné” a sladké jedlá a tiež súvisí s ukladaním tuku v oblasti brucha. Ako dokázala táto štúdia, ľudia, ktorí pravidelne meditujú, majú nižšiu hladinu kortizolu. V konečnom dôsledku dokážu mať väčšiu kontrolu nad tým, čo jedia. 

žena medituje

Vedeckých dôkazov na túto tému je skutočne veľa. Ja by som spomenula ešte jednu rozsiahlu štúdiu z roku  2017. Ukázalo sa, že klasické metódy chudnutia (prísna diéta, cvičenie) mali len krátkodobý dopad na redukovanie hmotnosti. Zatiaľ čo kombinácia dobrého stravovania a cvičenia s vedomými (mindful) technikami, ako je meditácia, pomohla redukciu váhy udržať aj dlhodobo.

Jedenie ako meditácia

Pod pojmom meditácia si väčšina ľudí predstaví jogína, ktorý sedí v prekríženom sede s vystretým chrbtom a odriekava mantry. Dnes však poznáme veľa druhov meditácie, resp. techník, ktorých hlavným cieľom je venovať pozornosť len tomu, čo v danej chvíli robíme. Plnú pozornosť. 

Ruku na srdce. Kedy si si naposledy vychutnal/a jedlo bez toho, aby si pri tom pozeral/a televízor, s niekým sa rozprával/a, niečo čítal/a či pracoval/a? Kedy naposledy si venoval/a tvoju plnú pozornosť jedlu, ktoré si konzumoval/a? 

Ako bolo spomínané na začiatku článku, jedlo je často používané ako spôsob vysporiadania sa so stresom a prejedanie je výsledkom kompulzívneho správania. Nemusíš však ani patriť do tejto “vystresovanej” skupiny na to, aby bolo pre teba nevedomé jedenie problém. Keď totiž nevenuješ jedlu a hlavne svojmu telu počas jedenia, dostatočnú pozornosť, ako zistíš, že už máš skutočne dosť? Ako zistíš, že tvojmu telu už stačilo, keď ho nepočúvaš?

Preto, by jedným z krokov pri snahe kontrolovať tvoju váhu, malo byť vedomé jedenie. To znamená:

  1. Vypnúť všetky prvky, ktoré ťa počas jedenia vyrušujú. Mobil odlož, ideálne do inej miestnosti. Televízor a počítač vypni. Ak ješ v spoločnosti iných ľudí, bavte sa o jedle pred vami alebo o príjemných, pozitívnych témach.
  2. Venuj pozornosť chuti, farbe, vôni jedla, ktoré konzumuješ.
  3. Venuj pozornosť tvojmu telu počas a aj po jedení. Ako sa cíti. Je viac nabité energiou alebo sa dostáva do útlmu? A hlavne, chutí ti skutočne to, čo máš na tanieri alebo len nevedome ješ? 
  4. Jedz pomaly. Dávaj si medzi jednotlivými sústami pauzu. Toto ti pomôže lepšie tráviť a tiež určiť, kedy máš skutočne dosť. Keď totiž jedlo do seba len “hádžeš”, pocit naplnenosti sa dostaví až v momente, keď si už prejedený/á.

Znie to náročne? Zdá sa ti, že to vyžaduje priveľa času a disciplíny? Tak začni postupne. Urči si jedno jedlo denne, ktoré budeš konzumovať týmto spôsobom. Keď pocítiš benefity, budeš s radosťou rozširovať vedomé jedenie aj na všetky ostatné jedlá tvojho dňa. A hlavne k sebe buď láskavý/á a pokiaľ sa sme-tam pokĺzneš, tak sa za to netrestaj. Každý nový deň je nová šanca spraviť to lepšie.

jablko v miske, celé jablko, zdravá strava

Meditácia pre začiatočníkov

Meditácií a podobných techník je na svete naozaj veľmi veľa a je len na tebe ich preskúmať a zistiť, ktorá je pre teba tá pravá. Mnoho ľudí by meditáciu aj chcelo vyskúšať, no bránia im v tom obavy ako:

  • Neobsedím v sede s vystretým chrbtom tak dlho, ako treba.
  • Neviem sa sústrediť, myšlienky mi lietajú hore dole.

Ak aj ty zdieľaš tieto obavy, mohla by ti vyhovovať Joga Nidra. Nedaj sa pomýliť názvom. Nejde o cvičenie jogy a už vôbec nie o nejaké krkolomné pozície. Ide o úžasný spôsob relaxácie a meditácie. Joga Nidra doslova znamená jogový spánok a prebieha v ľahu. Tvojou jedinou úlohou je počúvať hlas inštruktora, ktorý ťa sprevádza meditáciou prakticky neustále. Vieš čo je na nej najlepšie? Joga Nidra sa nedá robiť zle.

Joga nidra má podobne ako aj iné formy meditácií a vedomých (mindful) techník, dokázaný vplyv na zníženie stresu, fyzickú a psychickú pohodu. Navyše však prináša možnosť ísť skutočne do hĺbky seba. Napojiť sa na svoje podvedomie, odhaliť bloky či vzorce, ktoré ti už neslúžia a možno práve oni ti bránia dosiahnuť vitalitu a zdravie tela.

Viac o tejto technike sa dozvieš na webe Joga Nidra, kde ju môžeš aj zadarmo vyskúšať. Vďaka tomu zistíš, či je táto technika pre teba tá pravá. Ak sa ti zapáči a budeš chcieť ísť do hĺbky, môžeš si zakúpiť aj systematický kurz Joga Nidry, ktorý je pre všetkých klientov Easydiet s 50% zľavou. 

Vytvor si pozitívny vzťah k svojmu telu a jedlu

Keď sa bavíme o meditácii a vedomých technikách, chcela by som sa pristaviť pri jednej veci. Cieľom týchto techník je žiť zdravší, šťastnejší a vedomejší život. A preto, aj keď používaš tieto techniky pri vysporiadavaní sa s váhou, malo by tvojim cieľom byť nie zhadzovanie kilogramov, ale zdravé telo. Ak sa budeš sústreďovať na to, aby si sa cítil/a dobre, bol/a si plný energie a aby tvoje telo bolo zdravé, naučíš sa ho viac rešpektovať a milovať. Získaš pozitívny vzťah nie len k svojmu telu, ale aj k jedlu. A tým si celý proces výrazne uľahčíš.

facebook-icon