Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Ako nepribrať cez Vianoce

Rady pre zdravie / 4. 12. 2018

Vieme, že človek sa správa nerozumne. Vidí koláčik, dostane naň chuť. Zje koláčik. Keby ho nevidel, nezjedol by ho. A nič by sa nestalo. Problém je v tom, že ak gazdiná týždeň vypeká plech za plechom, očakáva, že nám bude chutiť, že zjeme...

Ako nepribrať cez Vianoce

Bola by škoda vyhodiť. A tak nám koláčiky nenápadne aranžuje k rukám na tie správne miesta, aby sme z nudy, alebo námatkovo papali. Gazdiná chce vytvoriť Vianoce cez žalúdok.

VIANOCE SÚ VOĽNO, VOĽNO JE NUDA

Ak sa potĺkate po byte a nemáte do čoho pichnúť, máte veľa času. "Čo by som tak spravil?" A tu nakuknete do špajze, tam do chladničky. A všade narážate na niečo chutné. Niečo určené na to, aby sa to jedlo. No a keďže nemáte lepší program, zobkáte.

VIANOČNÉ NÁVŠTEVY SÚ KOLÁČIKOVANÉ

Rodinné návštevy sú často tou najhoršou situáciou. Nastáva stretnutie gazdín a je jasné, že to bude tvrdý boj. Ktorá má lepšie koláče? Ktorej rezne sú onakvejšie? Ktorá torta je smotanovejšia? Ponúkanie jedlom na návštevách je často agresívne. "Musíte okoštovať, inak by sme nespali." A tuto, aha, vaječný likér, musíte si dať aj do druhej nohy. A ešte počkajte keď prinesieme koláče. Ak nechcete jesť, často nastúpi citové vydieranie. "Piekli sme to len kvôli vám. A vy si nechcete dať?"

PEČIEME, KUPUJEME, LEBO SA TO TAK ROBÍ

Skoro každá rodina na Vianoce narobí zásoby jedla nezmyselných rozmerov. A potom sa očakáva, že to všetci zjedia. Nečudo, že to má následky. Pribrať medzi Vianocami a novým rokom 2 až 5 kíl je celkom jednoduché.

NESIAHAJTE MI EŠTE AJ NA SVIATKY!

Mnohí sa bránia. Na sviatky sa predsa nebudem obmedzovať. Chcem si dopriať, chcem si to užiť. Takým niet pomoci. Pokojne si zobkajte. Ale potom sa nečudujte, čo za šialenosť vám po sviatkoch ukáže.

ČO S TÝM?

Problémom býva najčastejšie práve ono zobkanie medzi oficiálnymi jedlami. Nezdá sa to, ale niekoľko malých koláčikov vám dodá toľko energie, ako by ste mali prijať za celý deň. A nepohnete s tým. Je to len matematika. Ak by ste si zapisovali každé aj malé sústo, ktoré zjete, týmto zápisom by ste získali veľmi rýchly prehľad o tom, koľko ste zjedli, čo ste zjedli a aké to má následky na dennú bilanciu energetického príjmu.

Úplne ideálne by však bolo, ak by ste si na celé sviatky pripravíte vlastné jedlo a nenecháte sa ponúknuť žiadnou výnimkou. Znie to fádne. Nie je to sviatočné. Ale sú sviatky fakt len o tom kuse žrádla?

Ak chcete mať výsledky, zoberte sviatky, ako výzvu. Ako tréning vôle. Nepodľahnite bagatelizácii, typu "výnimočne teraz môžete", "raz za rok si azda jeden koláčik dopriať môžem". Jasné, môžete. Ale musíte ho odvážiť, zapísať, až potom zjesť.

Aby sa nestalo, že za 2 týždne zjete výnimočne 30 koláčikov, štangľu uheráku, 6 klobás, 25 obložených chlebíkov, 4 rezne, liter alkoholu, 2 bomboniéry, 2 deci vajíčkového likéru a k tomu 5× denne trojchodové. Tak sa totiž bežne cez Vianoce ľudia správajú. Ono sa to nezdá. Ale ak si počas dvojtýždňových sviatkov dáte 80 gramový koláčik denne, zjete za sviatky kilo koláčov. Počítajte, než niečo len tak vložíte do úst.

Priberanie stojí práve na tom, čo si doprajete. Pekné sviatky! A do nového roku len to naj...

BMI KALKULAČKA

Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!

Vypočítať veľkosť porcie

ROVNO K OBJEDNÁVKE

Už ste si vybrali svojho favorita?
Nestrácajte čas a KLIKNITE!

Rýchla objednávka
facebook-icon