Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

5 najväčších mýtov o odšťavovaní a smoothies

Rady pre zdravie / 4. 12. 2018

Boom okolo odšťavovanie a smoothies zapríčinil, že sa na trhu začalo objavovať množstvo produktov, ktoré síce na prvý pohľad vyzerajú ako zdravé a čerstvé šťavy, v skutočnosti sa ale jedná len o predražené a presladené džúsy. Najväčší problém však spočíva v tom, že aj naozaj zdravé a výživné alternatívy sú spolu s nimi hádzané do jedného vreca. Deje sa tak aj prostredníctvom rôznych mýtov, z ktorých 5 najčastejších ti dnes objasníme.

5 najväčších mýtov o odšťavovaní a smoothies

V prvom rade však...

Je nutné rozlišovať odšťavovanie a mixovanie, resp. šťavy a smoothies. Zatiaľ čo pri odšťavovaní sa oddeľuje šťava od dužiny, smoothies v sebe obsahujú aj rozmixovanú dužinu, čím sa mení nielen ich štruktúra ale aj výživové hodnoty.   

1. Pri odšťavovaní/mixovaní prichádzame o všetku vlákninu

To je pravda len z časti. Pri odšťavovaní sa naozaj veľká časť vlákniny, najmä tej nerozpustnej, stráca. Je to v dôsledku toho, že nerozpustná vláknina sa ukrýva vo vláknach, najčastejšie v šupke každého ovocia a pri odšťavovaní zostáva v hmote/odpade, ktorá/ý zostane nevyužitý. Narozdiel od toho smoothies, ktoré obsahujú aj spomínanú dužinu, sú bohaté aj na nerozpustnú vlákninu. U oboch prípadov však platí, že najmä pri šetrnom spracovaní zostáva v šťavách a smoothies aj rozpustná vláknina. 

2. Smoothies sú plné cukru

Tento mýtus vznikol kvôli tým “zdravým” šťavám a smoothies, ktoré nájdeme v obchodoch. V skutočnosti sa jedná len o drahé alternatívy k obyčajným džúsom. Ich často prehnane sladkú chuť spôsobuje nielen prehnané množstvo ovocia a nedostatok zeleniny, ale často aj pridaný cukor. Ten je potrebný, pretože kvôli chemickému spracovaniu týchto štiav a smoothies dochádza k degradácii ich nutričných hodnôt a s tým súvisiacej chute. Problém nadmerného množstva cukru tak vôbec nemusí vzniknúť - stačí si pripravovať čerstvé šťavy so správnym pomerom ovocia a zeleniny. 

Aby sme ti aj prakticky pomohli, tu je zopár zdravých receptov na odšťavovanie a prípravu smoothies.

3. Rýchlejšie a pohodlnejšie je kúpiť si ich

Rovnako veľkým problémom, akým je nesprávne zloženie (nevyvážený pomer ovocia a zeleniny),  je aj chemické spracovanie, ku ktorému sa výrobcovia uchyľujú. To síce udrží šťavy a smoothies chutné a na pohľad čerstvé aj niekoľko týždňov či mesiacov, ich nutričnú hodnotu to však úplne znehodnotí. Nájsť v bežnom obchode naozaj čerstvú a nespracovanú šťavu či smoothie je takmer nemožné, takže výroba vlastnej ti bude trvať rozhodne menej.

4. Ak nie vláknina, tak minimálne živiny sa strácajú

Či už je to v dôsledku oxidácie či mechanického poškodenia, pokiaľ sú smoothies a šťavy konzumované do 1 dňa od ich výroby, strata živín je len minimálna. Riziko oxidácie výrazne znižujú kvalitné slimačie alebo dvojhriadeľové odšťavovače, ktoré s ovocím pracujú pomaly a šetrne a chránia výsledný produkt pred rýchlym znehodnotením. A čo mechanické poškodenie? To pri správnej príprave nie je v podstate ani možné - pokiaľ nedochádza k tepelnému spracovaniu, šťavy aj smoothies si zachovávajú viac ako 95 % všetkých živín, vrátane vitamínov a minerálov.

5. Šťavy/smoothies a chudnutie nejdú dohromady

Znovu sa tu dostávame k problému, ktorý zapríčiňuje nevyvážené zloženie (aké môžeme nájsť v podstate u všetkých bežne dostupných výrobkoch), ktorý je zároveň ale aj veľmi jednoduché odstrániť.  Ak sa pozrieš napríklad na zloženie našich detoxikačných džúsov, zistíš, že správne namixované zloženie sa skladá minimálne z rovnakého množstva zeleniny ako ovocia. Tento pomer však môže často hovoriť aj v prospech zeleniny. Skvelými prísadami do naozaj zdravého smoothie sú napríklad stopkový zeler, cvikla, uhorka, kel, špenát, rímsky šalát, zázvor či dokonca aj brokolica. Ak teda dané smoothie či šťava obsahuje prevažne takéto suroviny, sú obavy z príliš veľkého množstva cukru či kalórií úplne zbytočné. 

Slovo na záver

Špeciálne smoothies na chudnutie sú síce naozaj iba marketingové výmyslom, so správnym prístupom však občasné smoothie tvojej diéte určite neuškodí, práve naopak. Zdravé zeleninovo-ovocné šťavy a smoothies sú skvelým pomocníkom pri očiste pečene a detoxikácii celého organizmu, pretože dodávajú telu množstvo fytochemikálií, vitamínov, minerálov a ďalších živín v jednoducho stráviteľnej forme. Organizmus vďaka tomu získava priestor a energiu na dôkladnú detoxikáciu, ktorá ho zbavuje toxínov (vrátane ťažkých kovov, alkoholov,...) a umožňuje plnohodnotne zregenerovať.

Ak ťa dlhodobo trápi stres, nestravuješ sa práve najlepšie a cítiš, že telo je už príliš zaťažené a unavené, určite vyskúšaj náš džúsový detox

VYBER SI PROGRAM STRAVOVANIA

Detox Štart 3 dni

Detox Štart 3 dni

Občas je vhodné pomôcť tráveniu a zaradiť ľahšiu stravu. Tento trojdňový program odľahčí vaše trávenie a naštartuje proces chudnutia. Začnite cestu za svojim vytúženým cieľom s programom DETOX ŠTART.

od 19,90 € /deň
Detox Ideál 7 dní

Detox Ideál 7 dní

7 dňový detoxikačný program vás naštartuje po akomkoľvek zaťažkávacom období. Je ideálny po sviatočných prejedaniach aj sezóne letných grilovačiek či ako jarná a jesenná detoxikácia organizmu. DETOX IDEÁL vám pomôže behom 7 dní odľahčiť trávenie a naštartuje váš metabolizmus.

od 19,90 € /deň
Džúsový detox Profík

Džúsový detox Profík

Džúsový detox je tekutá očistná kúra. Môže trvať iba deň alebo aj niekoľko mesiacov. Odstraňuje následky stresu aj nahromadených toxínov a pôsobí regeneračne. Je to najlepší a najbezpečnejší spôsob detoxikácie organizmu. Spôsob, ako si udržať a obnoviť energiu. Ak ste citlivý na cukor alebo hľadáte našu najalkalickejšiu očistu, zvoľte si Profíka - obsahuje najviac zelených džúsov.

od 45,00 € /deň

BMI KALKULAČKA

Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!

Vypočítať veľkosť porcie

ROVNO K OBJEDNÁVKE

Už ste si vybrali svojho favorita?
Nestrácajte čas a KLIKNITE!

Rýchla objednávka
facebook-icon