Vitajte
Vyhýbajte sa ľadu, náhle schladenie organizmu neprospieva. Naopak, vyhľadávajte potraviny bohaté na vápnik a horčík.
1. Mliečne produkty
Doprajte si kyslomliečne výrobky bez pridaných cukrov a umelých sladidiel. Jogurty jedzte biele alebo zmiešané s čerstvým ovocím. Ak milujete kyslomliečne nápoje, naštudujte si ich kalorickú hodnotu. Pollitrové balenie zodpovedá menšiemu obedu či večeri
2. Vápnik, horčík
Odborníci upozorňujú, že v období horúčav sa nám najviac uľaví, keď si budeme pochutnávať na potravinách obsahujúcich vápnik a horčík. Regulujú totiž teplotu tela. Na vašom tanieri by sa teda mala objaviť brokolica, kapusta, karfiol, zeler, mrkva, špenát, ľadový šalát, ananás, grapefruit, datle, figy či lieskové oriešky.
3. Soľ
Teplo z tela pomáha odstraňovať aj soľ. Samozrejme, nepreháňajte to, priveľa soli zaťažuje obličky. Ale keď si nakrájate na tanierik čerstvú paradajku a šalátovú uhorku alebo bielu reďkovku či kvaku a mierne si ich prisolíte, príjemne vás to "zreštartuje".
4. Ovocie a zelenina
Podľa čínskej medicíny organizmus skvelo ochladí čerstvá zelenina a ovocie s vysokým podielom vody, ako je melón, hrozno, broskyne, cuketa, paprika. Koriander zaberá vynikajúco ako prostriedok na redukciu telesného pachu, pridajte si ho do šalátu.
Zdroj obrázkov: Canva.com
Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!