Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

4 najčastejšie chyby pri prerušovanom pôste

Rady pre zdravie / 10. 3. 2022

Prerušovaný pôst (intermittent fasting), akokoľvek populárna a jednoduchá metóda, nás nedokáže ochrániť pred rôznymi chybami a prehreškami, ktorých sa pri jej dodržiavaní dopúšťame. Niektoré z nich sú väčšie ako iné a niektoré idú priamo proti základnému princípu prerušovanej hladovky. Aké sú to?

4 najčastejšie chyby pri prerušovanom pôste

Najskôr krátke zopakovanie, čo je to prerušovaný pôst. Intermittent fasting, po slovensky prerušovaný pôst alebo aj prerušovaná hladovka, je viac ako čokoľvek iné životný štýl. Nejedená sa o diétu, ani klasický spôsob stravovania, ako sú napríklad keto diéta či vegánska strava - základy intermittent fastingu sú postavené na princípe striedania dvoch fáz, a to fázy pôstu a fázy stravovania.

Najpopulárnejšou formou prerušovaného pôstu, ktorú odporúčame aj my, je určite 16/8. Poznáme však aj ďalšie metódy pôstovania, a to napríklad “5:2”, prípadne tzv. “Warrior” metódu, OMAD (one meal a day) alebo Alternate-day fasting. Jednotlivým metódam sa viac povenujeme však až v budúcom článku - teraz tie chyby.

Chyba #1: Strata kontroly a prejedanie sa

Táto chyba prichádza často kvôli nedostatočným vedomostiam - množstvo ľudí má chybnú predstavu, že ich telo dokáže vďaka pôstu spaľovať oveľa viac energie a oni si tak môžu dovoliť aj oveľa viac prijímať. Ako už určite tušíš, nie je to tak. Aj pri prerušovanom pôste je teda nutné dodržiavať rozumne stanovený limit pre prijímané kalórie, bez ktorého nemôže žina diéta na chudnutie naozaj fungovať. 

žena stojí pred otvorenou plnou chladničkou a vyberá jedlo z hornej poličky

Veľa ľudí pritom túto chybu robí a vôbec o tom nevie - deje sa to najmä v prípadoch, keď daný človek neznáša pôstnu časť svojho dňa príliš dobre (napríklad kvôli vysokému výdajú energie spojeného s cvičením či záťažou v práci) a počas stravovacieho okna tak aj za pár hodín dokáže skonzumovať viac, ako by zjedol pri bežnom režime. 

Chyba #2: Strata kontroly a nedostatočný príjem

Opačnou chybou, ako bolá tá prvá, je nedostatočný príjem. Tejto chyby sa mnohí z nás dopúšťajú nevedome, ale čo je možno je horšie, niekedy aj vedome. Uveďme si príklad: 

Po dobu 16 hodín si úspešne držala pôst - gratulujeme, je na čase začať konzumovať stravu a prijímať energiu. Ty si však povieš, že urýchliš svoje chudnutie, veď predsa tých 16 hodín pôstu prešlo ako nič. Zo 16-hodinového pôstu je zrazu 20-hodinový a ty počas zvyšných 4 hodín prijmeš len zlomok potrebných kalórií. 

Prečo potrebných? Pretože telo jednoducho potrebuje energiu a pokiaľ ju nedostáva, po úvodnej fáze spaľovania tukov prechádza to tzv. šetriaceho módu. To znamená, že sa snaží udržať ťa nažive pri čo najmenšom výdaji energie. V praxi to vyzerá asi tak, že hoci tvoj príjem je na úrovni napríklad 1000 kcal (čo je žalostne málo pre každého dospelého človeka), nemusíš už vôbec chudnúť. Telu zároveň chýbajú potrebné živiny, začína strácať svalovú hmotu a oslabuje sa jeho imunita. 

Tento katastrofický scenár samozrejme nenastane po jednom dni extrémneho pôstu - pokiaľ sa však bude opakovať, na tvoje telo to bude len a len negatívny účinok.

Chyba #3: Prerušovanie pôstu

Táto chyba ide proti samotnému princípu prerušovaného pôstu. Pôst predstavuje časové obdobie, počas ktorého telo neprijíma žiadnu energiu (tj. kalórie) a v jeho vnútri tak neprebiehajú žiadne procesy súvisiace s trávením či vstrebávaním živín. Samozrejme, pokiaľ skonzumuješ posledné jedlo o pol ôsmej a od ôsmej si oficiálne “na pôste” neznamená to, že od tejto hodiny sa má od jedla oddych aj tvoj organizmus. 

žena leje čerstvo pripravenú kávu do šálky

Skutočný pôst začína až v momente, keď črevá strávia posledné zvyšky tvojho posledného jedla, čo väčšinnou trvá aj 5-6 hodín. Pokiaľ však tento proces narušíš hoci i maličkým objemom kalórií, telo je vytrhnuté z procesu pôstu a väčšina jeho zdraviu-prospešných benefitov sa okamžite stráca. Takéto prerušenie môže spôsobiť napríklad lyžička cukru (či iného sladidla) v tvojej čaji, zopár kvapiek mlieka v káve či dokonca aj žuvačka. Konzumáciu počas pôstu by si tak mal/a naozaj obmedziť len na nesladené čaje, vodu a čiernu kávu. Určite neodporúčame ani rôzne zero alebo low-calories nápoje, ktoré by tvoj organizmus a trávenie taktiež “vyrušili”.

Chyba #4: Príliš náhly prechod

Zvykol/zvykla si si na 5 porcií, rovnomerne rozložených na celý deň alebo dokonca konzumuješ stravu aj 7-8x do dňa? Potom môže byť prechod na intermittent fasting naozaj náročný, obzvlášť pokiaľ zvolíš OMAD, prípadne inú z týchto náročnejších metód. Naše odporúčanie je: neskáč z extrému do extrému, ale daj telu (a taktiež aj hlave) čas a priestor  adaptovať sa. Nie každému môžu 3 väčšie porcie naozaj vyhovovať - či to má naozaj zmysel však určite nezistíš za 1-2 dni. Skús teda ideálne metódu 16:8 a začni napríklad so 4 porciami. Uvidíš, či je to to práve pre teba a keby aj nie, tvoj organizmus to nijak výrazne nezaťaží.

Prečo tieto chyby robíme

To, čo spája väčšinu vyššie spomenutých chýb, je zle nastavený, prípadne úplne chýbajúci plán. Aj taký jednoduchý princíp, akým intermittent fasting určite je, vyžaduje určitú disciplínu a motiváciu. Práve tieto dva faktory však absentujú väčšinou práve vtedy, keď chýba aj jasná predstava celodennom režime a stravovaní. Čo budeš jesť, kedy to budeš jesť, aké veľké budú porcie, čo môžeš/nemôžeš konzumovať mimo stanoveného okna, no taktiež aj spôsoby ako odolať pokušeniam… To všetko by si mal/a vedieť, prípadne mať pripravené pred každým dňom, počas ktorého chceš prerušovaný pôst praktizovať. 

Objednaj si prerušovaný pôst od EASYDIET, ušetríš starosti s varením a získaš plnohodnotnú vyváženú stravu

facebook-icon