Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

BLACK FRIDAY

NOVINKY / 26. 11. 2019

Také malé predvianočné potešenie od EASYDIET dostanete tento piatok na BLACK FRIDAY. Pripravili sme pre vás zľavy na úplne všetky programy. VIAC sa dozviete v newsletteri, ktorý vám bude zaslaný na váš mail. STE UŽ ZAREGISTROVANÝ? Ak nie, šup, šup a zľava bude vaša. Registrácia v spodnej časti stránky. :-)

BLACK FRIDAY

A čo vlastne BLACK FRIDAY je? 

Black Friday je piatok po Dni vďakyvzdania v Spojených štátoch. Čierny piatok sa považuje za začiatok predvianočnej nákupnej horúčky. V USA a Kanade väčšina veľkých obchodných reťazcov začína obdobie výpredajov za výrazne znížené ceny. 

Termín vznikol vo Philadelphii kvôli veľkému dopravnému zmätku, ktorý tam tradične nasledoval deň po dni vďakyvzdania. Počas 60. a 70. rokov 20. storočia sa rozšíril a dostal do širšieho povedomia. Dva dni nasledujúce po Dni vďakyvzdania označili policajti, vodiči autobusov a taxikári ako Black Friday (čierny piatok) a Black Saturday (čierna sobota) kvôli zmätkom a dopravným zápcham v uliciach.

Nakoľko toto označenie neznelo pozitívne a sotva bolo stimulom pre dobrý obchod, bolo prerokované obchodníkmi so zástupcom mesta Abe S. Rosenom (jeden z najskúsenejších PR manažérov v krajine). Ten odporučil zmeniť čierny piatok a čiernu sobotu na Big Friday a Big Saturday. Pokus však skončil neúspešne. Napriek tomu má mnoho obchodníkov námietky proti použitiu tak negatívneho termínu na označenie jedného z najdôležitejších nákupných dní v roku.

Existujú aj alternatívne teórie o vzniku označenia. Obchodné prevádzky sú väčšinu roka (január až november) tradične v strate a zisk prichádza v predvianočnom období po vďakyvzdaní. V starých účtovných knihách sa straty (záporné sumy) zaznamenávali červeným atramentom a čierny atrament ukazoval pozitívne sumy. Čierny piatok je podľa tejto teórie začiatok obdobia, kedy obchodníci už nemajú straty (červená) a namiesto toho majú zisk (čierna). Prvá zmienka o "black ink theory" ("teórii čierneho atramentu") sa objavila 28. novembra 1981 v Philadelphia Inquirer.

ZDROJ https://sk.wikipedia.org/wiki/Black_Friday_(nakupovanie)

facebook-icon