Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov
Celozrnné pečivo je zdravšie, odborníci ho už roky uprednostňujú pred tým bielym. Má čarovnú moc zbaviť nás rýchlejšie neželaných kilogramov, dodať nám vitamíny a minerály. Prepadajú vás výčitky svedomia, keď sa dáte zlákať čerstvou, chrumkavou bielou bagetou? Veď už celé roky počúvame, že celozrnné pečivo je zdravšie...
A naozaj je, zistili sme, že váš tráviaci systém potešia vitamíny, minerály stopové prvky a vysoký podiel vlákniny, dokáže zasýtiť na dlhší čas. Celozrnné pečivo sme si zobrali na mušku a zisťovali o ňom informácie, ktoré vás zaujímajú.
Čo je celozrnné? - Pečivo aj chlieb, ale podmienkou je, že musia byť vyrobené z celého obilia, aj z jeho vonkajšej šupky. Čím viac obilnín pečivo obsahuje, tým je lepšie a lahodnejšie. Jeho chuť podporia semienka, ktorými sa zvyknú celozrnné žemle a rožky posýpať. Ideálne je, keď si ho doma upečiete sami, napríklad v domácej pekárničke.
Šupka je najzdravšia - Biele pečivo je biele vďaka tomu, že obsahuje olúpané zrnká. Okrem pliev ich však týmto spôsobom zbavia aj mnohých živín. Najlepšie uvidíte rozdiel na podiele vlákniny. Biele pečivo jej obsahuje na 100g len 3g, zatiaľ čo celozrnné až 9 g.
Menej kilojoulov- V tomto smere medzi bielou a celozrnnou múkou nie je až taký veľký rozdiel, biela je len o 5 % kalorickejšia. Biele pečivo je kalorickejšie „vďaka“ prísadám, vďaka ktorým pečivo drží svoj tvar a má lepšiu chuť.
Farba nerozhoduje- Nie všetko čierne pečivo je celozrnné, hoci sa tak „tvári“. Tmavšiu farbu totiž pekár dosiahne pridaním sladu alebo kávy. A naopak, celozrnné pečivo nemusí byť len tmavé. Úplne biele síce nie je nikdy, ale určite neplatí, že čím je tmavšie, tým je celozrnnejšie.
Pšenica je najvzácnejšia- Pšeničné plevy obsahujú najviac živín. Aj preto sa celozrnnosť pečiva a chleba posudzuje podľa toho, koľko nevylúpanej pšenice obsahujú. Ak chcete mať istotu, že si kupujete zdravšie pečivo, pozrite si zloženie a overte si podiel pšenice a zvyšných obilnín.
Diétne ovsené vločky- Ovos, okrem toho, že dodáva energiu ako zástupca zdravých sacharidov, obsahuje i bielkoviny. A tie tvoria až 20 % jeho zloženia. Aj preto je ideálnou potravinou pri chudnutí. Je zdrojom esenciálnych mastných kyselín, vápnika, železa a zinku. Ich konzumovanie ocení vaša pleť či vlasy. Takže ovsené vločky sú najzdravšou a najdiétnejšou sladkosťou, akú si len môžete dopriať.
Vzácne otruby – otruby vznikajú ako nepotrebná časť obilia, čo sa šúpe na výrobu bielej múky. Práve v nich však zostáva najviac minerálov, vitamínov a esenciálnych mastných kyselín. Preto sa hodia do jogurtu, mlieka či na ochutenie nízkotučného tvarohu. Vyrobíte si tak ideálny tandem: zdravú bielkovinu s hodnotnou vlákninou.
Náš tip: Pozor na tyčinky!- Pozor na celozrnné tyčinky, ktoré nás lákajú pestrofarebnými obalmi. Hoci si ich doprajeme s presvedčením, že sme nášmu telu urobili dobre, vôbec to tak nemusí byť. Preto sa predtým, ako si tyčinku vložíte do košíka pozrite na etiketu a skontrolujte, či naozaj obsahuje 90 % nevylúpaných zŕn.
Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!