Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Čo sú zdravé sacharidy? 5 dôvodov, prečo by nemali chýbať v tvojom jedálničku

Rady pre zdravie / 26. 9. 2023

Sacharidy nie sú strašiak, sú len príliš často nesprávne vnímané ako jednoduché cukry. Spolu s bielkovinami a tukmi patria medzi tri základné makroživiny, ktoré tvoje telo potrebuje pre správne fungovanie. Zisti s nami, čo sú sacharidy, ako ich rozdeľujeme aj prečo by si ich mal/a zaradiť do jedálnička.

Čo sú zdravé sacharidy? 5 dôvodov, prečo by nemali chýbať v tvojom jedálničku

Ak si niekedy hľadal/a informácie, ako schudnúť, pravdepodobne si sa dozvedel/a, že je potrebné obmedziť sacharidy. Je to naozaj tak? Áno aj nie. Aby bolo chudnutie čo najefektívnejšie, mal/a by si minimalizovať v strave jednoduché cukry. Zdravé sacharidy, ktoré sa nachádzajú prirodzene v niektorých druhoch potravín, sú pre telo potrebné a prospešné.

Čo sú sacharidy?

Sacharidy (cukry) zaraďujeme medzi tri hlavné makronutrienty. Vyvážený denný príjem bielkovín, tukov a sacharidov predstavuje základ zdravého jedálnička.

Sacharidy dodávajú tvojmu telu energiu. Mali by tvoriť približne 45 až 60% denného príjmu energie dospelého človeka. Prirodzene sa vyskytujú v rôznych druhoch potravín, najmä v ovocí či obilninách.

Sacharidy sa prirodzene vyskytujú v rôznych druhoch potravín ako ovocie, zelenina, semienka

Rozdelenie sacharidov

Veľmi zjednodušene by sme mohli sacharidy rozdeliť na jednoduché a komplexné. Monosacharidy (jednoduché cukry) dokáže telo pomerne rýchlo premeniť na energiu. Tento typ sacharidov ťa síce nabudí, ale zároveň sa po chvíli môžeš cítiť opäť unavený/á, čo spôsobí chuť konzumovať ďalšie jedlo. Ak chceš schudnúť, mal/a by si ich príjem minimalizovať.

Komplexné sacharidy, nazývané aj polysacharidy, sú zdravšie. Energia sa z nich uvoľňuje postupne až po dobu niekoľkých hodín. Práve tento typ sacharidov je pre telo dôležitým zdrojom energie a mal by tvoriť väčšinu denného príjmu tohto makro nutrientu. Vedel/a si, že medzi polysacharidy zaraďujeme aj vlákninu?

Čo sú rafinované sacharidy?

Rafinované cukry patria medzi monosacharidy a nachádzajú sa najmä v priemyselne spracovaných potravinách. Patrí medzi ne napr. klasický cukor. Tieto jednoduché cukry organizmus spracuje veľmi rýchlo, preto sa po ich konzumácii prudko zvyšuje hladina cukru v krvi. Predstavujú krátkodobý zdroj energie. Rýchlo prídu, rýchlo odídu. A radi vyvolávajú potrebu dať si ich znovu.

rafinované cukry v cukríkoch, sladkých nápojoch a keksíkoch sú zdrojom prázdnych kalórií

Rafinované sacharidy na rozdiel od zdravých komplexných cukrov neobsahujú takmer žiadne iné dôležité živiny. Pri chudnutí predstavujú iba zdroj zbytočných kalórií.

5 dôvodov, prečo by si mal/a zaradiť zdravé sacharidy do jedálnička

Teraz keď už vieš, čo sú sacharidy a ktoré sú pre telo prospešné, pozrime sa na to, prečo majú sacharidy dôležité miesto vo vyváženom jedálničku.

  • Komplexné sacharidy sú základným stavebným prvkom buniek v tvojom tele, pre niektoré predstavujú jediný zdroj energie. Nedostatočný príjem sacharidov môže spôsobovať pocity únavy.
  • Sacharidy predstavujú zdroj energie – ak ich telu nedodáš, začne energiu tvoriť z iných zdrojov výživy, napr. z aminokyselín v svaloch, čo môže mať za následok až úbytok svalovej hmoty. Ako zdroj energie sú obzvlášť dôležité pri aj po cvičení.
  • Sacharidy (napr. vláknina) z kvalitných potravín podporujú zdravé trávenie.
  • Komplexné sacharidy, ktoré sa pomaly uvoľňujú do krvného obehu, pomáhajú udržať optimálny glykemický index. Ak občas potrebuješ rýchlo dodať energiu, zdravší zdroj rýchlych cukrov predstavuje napr. ovocie.
  • Konzumácia sacharidov vedie k zvýšeniu hladiny serotonínu (hormónu šťastia) v mozgu. Serotonín pozitívne ovplyvňuje náladu, zmierňuje úzkosť a podporuje pocit duševnej harmónie a pohody.
šalát s quinou v drevenej miske

Potraviny, ktoré obsahujú zdravé sacharidy

Sacharidy nájdeš v množstve potravín. Ak chceš schudnúť a dopriať svojmu telu zdravé sacharidy, vyhni sa rafinovaným cukrom a spracovaným potravinám. Siahni radšej po týchto zdrojoch sacharidov. Všetky nájdeš aj v našich krabičkách.

  • Celozrnné pečivo
  • Ovsené vločky
  • Bulgur
  • Pšeno
  • Quinoa
  • Pohánka
  • Batáty
  • Rôzne druhy ryže
  • Rôzne druhy strukovín, napr. červená šošovica, mungo fazuľa, cícer
zdravé komplexné sacharidy v rôznych potravinách

Možno sa teraz pýtaš, ako je to s ovocím. Ovocie obsahuje najmä jednoduché cukry. Predstavuje vynikajúci zdroj rýchlej energie. Hoci neobsahuje zdravšie typy sacharidov, vyváži to vitamínmi a minerálmi. Do zdravého jedálničku určite patrí. Vždy je oveľa lepšie dopriať si prirodzené cukry z ovocia, ako rafinované v rôznych nezdravých sladkostiach.

Chudnutie a príjem sacharidov

Premýšľal/a si niekedy nad tým, koľko zbytočných sacharidov denne prijmeš? Cukry sú skryté v nápojoch, pečive či narýchlo pripravených jedlách. Keď ich je priveľa, tvoje telo ich nestíha spracovať. Začne ich odkladať do tukových zásob.

Aby bolo chudnutie efektívne, potrebuješ kaloricky a nutrične vyvážený jedálniček – odporúčame ti našu nízkosacharidovú diétu. Zabezpečí ti stály prísun všetkých potrebných makroživín, aj zdravých sacharidov.

VYBERTE SI PROGRAM STRAVOVANIA

Low carb

Low carb

Pestrý jedálniček ako mimoriadne efektívna a pomerne nenáročná cesta k vytúženému cieľu – skvelej postave a zmene životného štýlu. Nízko sacharidová diéta LOW CARB spoľahlivo pomáha pri redukcii tukových zásob a uľahčuje celkový proces chudnutia. Tento program je vhodný ako dlhodobé stravovanie aj krátkodobá rýchla diéta.

od 18,00 € /deň
Prerušovaný pôst

Prerušovaný pôst

Prerušovaný pôst – kontinuálne výsledky. Aj tak môže vyzerať vaša cesta za ideálnou postavou či váhou. Princíp prerušovaného pôstu je jednoduchý – čím viac si najskôr odopriete, tým viac vám zostane na neskôr. Ak napríklad oželiete raňajky i desiatu a radšej si doprajete o to väčší obed, olovrant alebo večeru, je toto stravovanie stvorené pre vás.

od 17,00 € /deň

Zdroj obrázkov: EASYDIET, Canva

facebook-icon