Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Žlčníková diéta – ako upraviť jedálníček a variť zdravo?

Tipy diét / 19. 6. 2023

Máš po jedle často nepríjemný pocit plnosti? Trápi ťa pálenie záhy? Nadmerná plynatosť? Jednou z príčin bolesti brucha môže byť podráždenie žlčníka. Zmierniť príznaky podráždenia alebo iných ochorení žlčníka ti pomôže úprava jedálnička. Hoci pôsobí žlčníková diéta na prvý pohľad ako strašiak, nemusíš sa jej báť. Aj pri žlčníkovej diéte sa dá stravovať nielen zdravo, ale i chutne.

Žlčníková diéta – ako upraviť jedálníček a variť zdravo?

Ťažké vyprážané jedlá, grilované klobásky či plný tanier tradičných pochúťok na nedeľný obed. Nezdravá strava dokáže poriadne zaťažiť trávenie. V tom lepšom prípade vyvolá len pocit plnosti a únavu, v tom horšom prinesie podráždenie tráviacej sústavy, ktorej súčasťou je aj žlčník. Jedným z nepríjemných dôsledkov častej konzumácie príliš veľkých porcií mastnejších jedál môže byť tvorba žlčníkových kameňov. Niektoré žlčníkové kamene sú „nemé“ a teda o nich nevieš, niektoré sú naozaj bolestivé.

Muž v čiernobielom pásikavom tričku s bolesťou brucha drží v ruke misku s chipsami

S nadváhou a obezitou stúpa riziko vzniku žlčníkových ochorení. Zisti pomocou BMI kalkulačky, aký je tvoj BMI index (index telesnej hmotnosti). Výpočet BMI ti ukáže, kde sa práve nachádzaš, aj odporučí stravovací program na redukciu hmotnosti. Úprava stravy predstavuje spôsob, ako znížiť riziko chorôb tráviaceho traktu. (Téme ako efektívne schudnúť sa podrobne venujeme v článku Ako schudnúť rýchlo a zdravo.)

3 základné piliére žlčníkovej diéty

Ako podpora liečby aj prevencia pri ochoreniach žlčníka a pankreasu je odporúčaná zmena stravovacích návykov. Poznáš ju pod názvom žlčníková diéta. Hoci sa to zdá na prvý pohľad nemožné dosiahnuť, jej základom je pestrá, ľahko stráviteľná a vyvážená strava. Práve nutričná pestrosť predstavuje dôležitý pilier žlčníkovej diéty. Druhým veľmi dôležitým pilierom je obmedzenie (v niektorých prípadoch až vynechanie) “tučných” potravín na tanieri. Tretí, ktorý vnímame ako podstatný pri každej snahe o ozdravenie jedálnička a chudnutie, je piť dostatok tekutín, najmä čistej vody, a jesť pravidelne počas dňa viackrát menšie porcie.

Porovnanie zdravej zeleniny a ovocia s nezdravými potravinami ako čokoláda, cookies a donuty

Vymeniť kalorické jedlá za chutnú zdravú alternatívu predstavuje skvelý krok vpred na ceste za zmenou životného štýlu. Pestrá a nutrične vyvážená strava pomáha odľahčiť trávenie aj redukovať hmotnosť. Pokiaľ však pociťuješ pravidelne problémy s trávením, určite navštív lekára. Pri zdravotných indikáciách nenahrádza zmena stravovacích návykov odbornú pomoc a vyšetrenie. Navyše, rovnako ako iné diéty zamerané na konkrétny zdravotný problém v tvojom tele, aj žlčníková diéta má svoje špecifiká.

Žlčníková diéta - aké potraviny zaradiť do zdravého jedálnička

Žlč pomáha tvojmu telu tráviť a vstrebávať tuky, podporuje vylučovanie niektorých nežiaducich látok z tela a dokáže podporiť aj neutralizáciu kyslej tráveniny. Ak ťa trápia problémy so žlčníkom, potrebuješ vyradiť z jedálnička tučné a mastné jedlá. Nemal/a by si používať na dochucovanie ani príliš ostré korenie. Toto sú všeobecné odporúčania, čomu sa vyhnúť a čo jesť. Pri lekársky nariadenej žlčníkovej diéte ti optimálny stravovací program nastavia v odbornej ambulancii.

Potraviny nevhodné pri ochoreniach žlčníka

  • Tučné mäso (slanina, klobása, niektoré typy bravčového či hovädzieho mäsa alebo rýb...)
  • Tuky (rastlinné oleje, maslá)
  • Majonézy
  • Vaječný žĺtok
  • Čerstvé pečivo
  • Plnotučné mliečne výrobky
  • Zelenina, ktorá nafukuje (cibuľa, cesnak, kapusta)
  • Orechy a semienka
  • Káva a kakao

Potraviny odporúčané pri ochoreniach žlčníka

  • Menej tučné ryby a mäso (hydina, losos, pstruh...)
  • Olivový olej v malom množstve
  • Celozrnná ryža a cestoviny
  • Celozrnné pečivo
  • Nízkotučné jogurty a mliečne produkty
  • Zemiaky
  • Niektoré druhy zeleniny a klíčkov
  • Ovocie

Žlčníková diéta - spôsob prípravy potravín

Pri ochoreniach žlčníka odporúčame prejsť na zdravšie alternatívy prípravy jedál. Grilovanie či vyprážanie môžeš nahradiť pečením v teplovzdušnej rúre alebo dusením na miernom ohni. Namiesto tradičnej zápražky pridaj na zahustenie omáčok zemiak či inú rozmixovanú zeleninu. Ak si rád/a vychutnáš sladké, pri pečení nahraď maslo jablkovým pyré. Skvelú náhradu vajíčka predstavuje ľanové semienko zmiešané s vodou.

Marinované tofu so zeleninou servírované v tanieri - krabičková diéta EASYDIET

Vegetariánska kuchyňa ponúka mnoho receptov, ktoré sú vhodné aj pri žlčníkovej diéte. Keďže vieme, koľko času zaberie vytvoriť jedálniček, kúpiť suroviny a uvariť jedlo, pripravujeme pre našich klientov chutné vegetariánske menu z čerstvých surovín až na 7 dní v týždni.

Aj pri žlčníkovej diéte môžeš mať na tanieri pestrú stravu

Ak ťa trápi žlčník, tvoje telo ocení zdravé jedlá s vysokým obsahom vlákniny. Vláknina významne podporuje trávenie. Pri zostavovaní jedálnička sa sústreď na vyvážený pomer živín – bielkovín, vlákniny, zdravých tukov aj sacharidov. Jedlo konzumuj pravidelne 5x počas dňa.

Zdravá raňajková kaša s kúskami banánu, jablka a čučoriedkami v bielej šálke s uškom

Na raňajky si môžeš dopriať omeletu z vaječných bielkov, kašu z celozrnných obilnín alebo nízkotučný jogurt s ovocím. Ovocie je skvelé vďaka obsahu sacharidov aj na desiatu, pretože ti dodá energiu. K obedu si vyber zeleninovú polievku. Ako druhé si dopraj dusené hydinové mäso so zeleninou či celozrnnou ryžou, pohánkový šalát s tofu alebo chutné vegánske jedlo.

Viac inšpirácie na zdravé raňajky, obedy aj večere nájdeš v našom jedálničku. Neváhaj, objednaj si nutrične vyváženú a chutnú krabičkovú diétu ešte dnes.

Zdroj obrázkov v texte: EASYDIET, freepik.com

Potrebujete poradiť?

0915 33 00 33
facebook-icon