Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Najlepšie potraviny na chudnutie

Potraviny / 3. 9. 2021

Zostavoval/a si si niekedy tzv. jedálniček na chudnutie? Ak áno, tak už určite vieš, že niektoré potraviny sa doňho hodia viac ako iné. Samozrejme, jedálniček na chudnutie by mal byť postavený v prvom rade na základoch zdravej výživy. V tomto prípade je však dôležité nie len to, či je daná potravina zdravá...

Najlepšie potraviny na chudnutie

Zdravú výživu možno vnímať v dvoch rovinách - v prvom rade by sme sa mali stravovať tak, aby sme prijímali široké spektrum živín v dostatočnom množstve a zároveň čo najviac minimalizovali konzumáciu nezdravých zložiek, ako sú napríklad nasýtené mastné kyseliny, jednoduché sacharidy (cukor) či alkohol. Zabezpečíme tak, že naše telo bude môcť bez problémov fungovať, nebude príliš zaťažované a dokáže bez väčších problémov regenerovať. 

V druhom rade je nutné zamerať sa aj na objem, resp. množstvo kalórií, ktoré konzumujeme. Aj zdravé potraviny môžu pri nadmernej konzumácii spôsobovať nadmerné ukladanie tukov a časom dokonca aj obezitu. Tá však rozhodne organizmu neprospieva (zaťažuje kĺby, kosti a aj orgány) a je pritom jedno, či sme sa k nej dopracovali konzumáciou zdravej alebo nezdravej stravy.

žena je jogurt s ovocím

Ak sa teda chceš stravovať zdravo no zároveň aj postupne chudnúť, je dobré poznať zdravé potraviny, ktoré ťa dokážu spoľahlivo zasýtiť a pritom príliš nezvýšiť tvoj denný kalorický príjem. Na to, aby to dokázali, musia spĺňať aspoň jeden z nasledujúcich predpokladov:

  1. Obsahujú vysoký podiel bielkovín
  2. Obsahujú vysoký podiel vlákniny
  3. Obsahujú len minimum kalórií (vzhľadom na ich objem)

Pozrime sa napríklad na také orechy - tie medzi zdravú výživu rozhodne patria .Ale hoci sú naozaj veľmi zdravé a nutrične bohaté, na zahnanie hladu sa príliš nehodia, pretože v malom objeme skrývajú veľké množstvo kalórií.

miska s orechmi

Prestať úplne jesť orechy by bola samozrejme hlúposť. Ak ťa však náhle prepadne hlad a ty vieš, že by si už nemal skonzumovať príliš veľa kalórií, podstatne lepšie ti poslúžia nasledujúce potraviny:

Vajíčka

Vajíčka sú nesmierne výživnou potravinou s množstvom bielkovín, ako aj rôznych minerálov a vitamínov (B12, A, D, selén, jód, zinok, kyselina listová). Možno ich pripraviť na milión spôsobov a ich konzumácia pri raňajkách preukázateľne pomáha udržiavať pocit sýtosti počas celého dňa.

Ryby

Aljašská treska obsahuje v 100 gramoch ich 75 kcal a až 17 gramov bielkovín. Okrem toho v sebe ukrýva aj niekoľko vitamínov a minerálov (A, D, horčík, draslík). Vďaka bielkovinám ťa tak výborne zasýti a nízke množstvo kalórií naopak nezaberie veľa z tvojho denného príjmu. Pri jej výbere však určite dbaj na kvalitný zdroj a dôveryhodnú značku.

Jogurt/cottage cheese

Biele jogurty (najlepšie gréckeho typu) a cottage cheese sú taktiež kvalitným zdrojom bielkovín s minimálnym obsahom tukov či sacharidov. Ako mliečne výrobky ťa samozrejme zásobia aj poriadnou dávkou vápnika, dôležitého pre kosti a zuby. Win-win.

Uhorky/cukety

Uhorky a cukety sú veľmi podobnou zeleninou - charakterizuje ich najmä vysoký podiel vody (>90 %) a vďaka tomu aj minimálne kalórie (uhorka 14kcal/100g; cuketa 20kcal/100g). Cuketa je skvelou surovinou do rôznych zeleninových pokrmov ako napríklad koláčov či vegánskych lasagní. Uhorky chutia skvele aj surové, napríklad vo forme studenej polievky (alebo prílohy) ako tzatziky.>

Melón

Melón je podobne ako uhorky a cukety plný vody, takže aj vo veľkom objeme ukrýva len minimum kalórií a ani z hľadiska obsahu cukru na tom nie je tak zle, ako si mnohí ľudia myslia. Je navyše plný antioxidantov a okrem nervovej sústavy podporuje napríklad aj libido.

Karfiol

Na 100 gramov má len 25-30 kcal a vďaka svojej konzistencii dokáže výborne nahradiť niektoré suroviny. Môžeš si z neho pripraviť napríklad chutnú “ryžu” či cesto na pizzu, prípadne ho využiť v ľahkej zeleninovej polievke. Je navyše bohatý na vlákninu, takže okrem váhy prospeje napríklad aj tráveniu.

Strukoviny

Strukoviny síce nepatria medzi potraviny s najnižším obsahom kalórií, nahrádzajú to však skvelou kombináciou vysokého obsahu bielkovín a vlákniny, vďaka čomu sú v udržovaní plného žalúdku naozaj efektívne, nehovoriac o tom, že sú plné vitamínov a minerálov.

Vločky

Výhodou ovsených vločiek je ich nesmierne vysoký obsah vlákniny - podobne ako vajíčka, aj ovsené vločky sa už opakovane osvedčili ako ideálna voľba k raňajkám, pretože udržujú žalúdok sýty po veľmi dlhú dobu a znižujú tak chuť do ďalšieho jedla.

Samozrejme, vymenovanými potravinami to nekončí. Mohli by sme sem zaradiť ešte napríklad špargľu, kuracie prsia, bobuľovité ovocie či brokolicu a mnohé ďalšie. Či už vďaka vysokému obsahu bielkovín alebo vlákniny, prípadne vďaka nízkemu počtu kalórií (vzhľadom k objemu), spomenuté suroviny/potraviny sú pre zahnanie hladu ideálnou voľbou, ktorá nielenže uspokojí tvoj žalúdok, ale dodá ti aj množstvo benefitov v podobe bohatému nutričnému profilu. Všetky ich navyše nájdeš pravidelne zahrnuté aj v našom jedálničku, ktorý ti okrem toho ponúkne aj množstvo inšpirácií na svieže zdravé recepty, takže ho určite nezabudni navštívit.

Veľa šťastia so zahánaním hladu!

facebook-icon