Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Chudnutie s delenou stravou – funguje či nie?

Rady pre zdravie / 17. 3. 2023

Delená strava ako zaručený spôsob chudnutia – áno či nie? Každý sa chce cítiť dobre vo vlastnom tele. Mať zdravé srdce, dobrú imunitu, dostatok energie. S tým priamo úmerne súvisí telesná hmotnosť – nadváha negatívne ovplyvňuje tvoje zdravie a život.

Chudnutie s delenou stravou – funguje či nie?

Ak chceš schudnúť, nájdeš veľa „zaručených” tipov a rád, ako by si sa mal/a stravovať. Jednou z často odporúčaných diét je práve delená strava. Vedel/a si, že sa tento spôsob stravovania prvýkrát objavil už v starovekej Indii? Na začiatku 20. storočia ho oživil americký lekár William Howard Hay. Prezradíme ti, aké sú zásady delenej stravy a dozvieš sa aj, či naozaj funguje.

ZÁKLADNÝ PRINCÍP DELENEJ STRAVY – SPRÁVNA KOMBINÁCIA POTRAVÍN

Rád/a si na obed vychutnáš čerstvo grilované mäso s hranolkami? Alebo je tvoja obľúbená príloha ryža? Ak sa chceš stravovať podľa zásad delenej stravy, túto kombináciu budeš musieť vynechať. Nevychutnáš si ani perkelt s cestovinami či segedínsky guláš s domácou knedľou.

Oddeliť na tanieri bielkoviny od sacharidov – to je elementárny princíp delenej stravy. Okrem toho by si nemal/a kombinovať ani zeleninu s ovocím či rôzne zdroje bielkovín v jednom jedle.

Ako kombinovať zeleninu podľa delenej stravy

DELENÁ STRAVA: ROZDELENIE POTRAVÍN

Rozšírená verzia delenej stravy zaraďuje potraviny do základných 5 skupín:

  • živočíšne potraviny – mäso, ryby, mliečne potraviny, vajíčka, …
  • rastlinné potraviny – pečivo, strukoviny, ryža, cestoviny, huby, sója, …
  • zelenina – koreňová zelenina, šaláty
  • ovocie – čerstvé aj sušené
  • neutrálne potraviny – orechy, droždie, bylinky, mak, kyslomliečne výrobky, …

PREČO JESŤ BIELKOVINY A SACHARIDY ODDELENE?

Moderná delená strava nazývaná aj Hayova diéta vychádza z predpokladu, že jednotlivé typy potravín majú rôznu dĺžku trávenia a na správne štiepenie potrebujú odlišné enzýmy. Nerovnomerné trávenia z tohto pohľadu zbytočne zaťažuje tráviacu sústavu, čo by malo mať za následok nevoľnosť a priberanie. Toto tvrdenie je dnes už vyvrátené – zdravé ľudské telo zvládne stráviť rôzne kombinácie potravín. Ozajstný problém, ktorý ovplyvňuje trávenie, sú neprimerane veľké porcie alebo nezdravé mastné jedlá.

AKO SPRÁVNE (NE)KOMBINOVAŤ POTRAVINY PODĽA DELENEJ STRAVY

  • Zeleninu, ovocie, rastlinné a živočíšne potraviny jedz samostatne
  • Nekombinuj sacharidy a bielkoviny v jednej porcii
  • Nekombinuj rôzne zdroje proteínov (rastlinné so živočíšnymi)
  • Neutrálne potraviny môžeš kombinovať so všetkými skupinami potravín

Niektorí zástancovia stravovania podľa Haya odporúčajú prijímať len jeden druh potravín počas celého dňa. Druhý variant uprednostňuje zmenu v každom jedle, avšak minimálny rozostup medzi bielkovinami a sacharidmi by mal byť aspoň 4 hodiny.

Ak chceš jesť celý deň jeden druh potravín, naplánuj si jedálniček vopred. V pondelok si daj napríklad zeleninový deň, v utorok si dopraj mliečne výrobky, v stredu ovocie, vo štvrtok mäso,... Faktom je, že delená strava umožňuje pomerne obmedzené kombinácie jedál.

Výhoda: Tento typ diéty je zameraný na zvýšený príjem čerstvej zeleniny, ovocia a tepelne neupravených potravín. Zvyšuje sústredenie na jedlo a jeho prípravu, čo môže podporiť celkové zlepšenie stravovacích návykov.

Riziko: Z dlhodobého hľadiska predstavuje riziko nižšia rozmanitosť stravy. Delená strava zároveň nezohľadňuje príjem kalórií, iba kombináciu potravín. Výzvu predstavuje aj zvyknúť si na nový jedálniček a správne plánovať vyváženú pestrú stravu.

Zdravé jedlo na celý týždeň bez starostí s krabičkovou diétou EASYDIET

Koniec dlhým nákupom a plánovaniu jedálnička - zbav sa starostí. Optimálne nutričné aj kalorické hodnoty, čerstvé suroviny, skvelá chuť. V našich krabičkách nájdeš vyváženú stravu na celý deň.

PRAKTICKÉ TIPY NA ZDRAVÝ JEDÁLNIČEK PODĽA DELENEJ STRAVY

1. MOŽNOSŤ – KOMBINÁCIE POTRAVINOVÝCH SKUPÍN POČAS DŇA

Na raňajky si dopraj sacharidy vo forme celozrnného chlebíka s džemom. Ak máš chuť na bielkoviny, daj si šunkovú omeletu. Na obed je lepšie zvoliť bielkovinové jedlá, pretože viac zasýtia. Stav na kuracie mäso alebo rybu so šalátom. Večer si dopraj zeleninové rizoto alebo tvaroh so zeleninou. Na desiatu a olovrant si môžeš dať ovocie, orechy alebo smoothie. Nezabudni na časové rozostupy alebo dodržuj rovnakú skupinu potravín.

2. MOŽNOSŤ – JEDNODRUHOVÉ JEDLÁ POČAS DŇA

Je možné kombinovať zeleninu so zeleninou? Skús guláš z hlivy ustricovej, zapekané zemiaky s pórom a paradajkou alebo šalát z quinoy. Výborné sú aj rôzne zeleninové placky. Zaujímavú chuť plackám dodá cvikla so zemiakom alebo cuketa s mrkvou. Počas bielkovinového dňa si dopraj tvaroh, šunkovú omeletu so syrom alebo mäso so zeleninou.

Výhoda: Delená strava bude tvojím osobným ochrancom pred vyjedaním sladkostí :) Rýchle cukry v podobe čoko tyčiniek alebo sladených nápojov sú prázdne kalórie, z ktorých sa ľahko priberá.

Riziko: Nepravidelný príjem sacharidov ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Kolísavá hladina cukru môže vyvolávať únavu a zmeny nálad. Nie je vhodná pre ľudí s cukrovkou.

Ak sa rozhodneš ísť cestou delenej stravy, na čerstvý chlebík s kúskom šunky a sezónnou zeleninou budeš musieť na chvíľu zabudnúť. Skús radšej prerušovaný pôst – jedenie v určitom časovom okne. Výsledky budú rovnaké, strava pestrá a nutrične vyvážená. Prerušovaný pôst predstavuje ideálny program na redukciu hmotnosti, najmä ak počas dňa nestíhaš pravidelne jesť alebo si rád/a vychutnáš väčšie porcie obľúbeného jedla. Stravuj sa zdravo a bez starostí s krabičkovou stravou z tých najlepších čerstvých surovín. Naši kuchári ti pripravia zdravé a chutné jedlo na celý deň :)

DELENÁ STRAVA – EFEKTÍVNE CHUDNUTIE ALEBO MÝTUS?

Pozrime sa delenú stravu z pohľadu odborníkov – v roku 2000 sa 54 ľudí s nadváhou zapojilo do štúdie zameranej na chudnutie. Prvá skupina sa stravovala podľa princípov delenej stravy, druhá jedla zmiešanú stravu. Obe skupiny prijímali po dobu 6 týždňov približne 1100 kalórií denne. Štúdia zistila, že všetci ľudia zapojení do programu schudli približne rovnakú váhu. Dá sa teda predpokladať, že chudnutie bolo úspešné vďaka kalorickému deficitu, nie vďaka konkrétnej kombinácii potravín na tanieri.

mladá žena sa usmieva v podrepe na váhe pri pohľade na svoju hmotnosť

Prvý krok na ceste k zdravému telu predstavuje vyvážená strava. Princíp delenej stravy vychádza z predpokladu, že na trávenie niektorých typov potravín potrebuje organizmus viac času. Je to síce pravda, avšak tráviaci systém dokáže efektívne regulovať prospešné enzýmy a baktérie a zvládnuť rozličné kombinácie potravín.

AKO SCHUDNÚŤ BEZ JOJO EFEKTU

Pravidelná strava, optimalizácia kalorického príjmu, vynechanie zbytočných kalórií. Základom každého dlhodobo úspešného chudnutia je úprava stravovacích návykov. Objednaj si ešte dnes zdravé jedlo zostavené odborníkmi na výživu. Primerané porcie, kvalitné čerstvé suroviny, skvelá chuť – v krabičke priamo k tvojim dverám.

Zdroje: https://www.healthifyme.com/blog/dissociated–diet/

Zdroj obrázkov: EASYDIET, www.freepik.com

VYBERTE SI PROGRAM STRAVOVANIA

Klasik

Klasik

Zbavte sa nadváhy, bez väčšej námahy. Prekonajte sami seba a buďte spokojnejší vo vlastnom tele. Prvý krok na vašej ceste za zdravým životným štýlom je nízkokalorická a nutrične hodnotná strava. Dokážeme vám, že chudnutie a lahodná kombinácia jedál môžu ísť ruka v ruke. Vašim úspechom bude vaša premena. 5 JEDÁL DENNE UŽ OD 17€.

od 17,00 € /deň
Vegetarián

Vegetarián

Možno ste vegetariánom z presvedčenia, možno chcete skúsiť rastlinnú stravu a jej priaznivé účinky na váš organizmus. Ak chcete schudnúť s pestrou a vyváženou rastlinnou stravou a mať istotu, že vaše telo získava počas dňa dostatok živín, program DIÉTA VEGETARIÁN je tá správna voľba.

od 17,50 € /deň
Prerušovaný pôst

Prerušovaný pôst

Prerušovaný pôst – kontinuálne výsledky. Aj tak môže vyzerať vaša cesta za ideálnou postavou či váhou. Princíp prerušovaného pôstu je jednoduchý – čím viac si najskôr odopriete, tým viac vám zostane na neskôr. Ak napríklad oželiete raňajky i desiatu a radšej si doprajete o to väčší obed, olovrant alebo večeru, je toto stravovanie stvorené pre vás.

od 17,00 € /deň
facebook-icon