Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

7 bežných potravín, ktoré sú v skutočnosti super-potravinami

Potraviny / 28. 10. 2021

Pojem superpotraviny je často spájaný s exotickým ovocím, zeleninou či inými surovinami, ktoré okrem priam až neuveriteľných výživových hodnôt spája nie zriedka aj ťažšia dostupnosť alebo vyššia cena. Typickým príkladom sú napríklad chia semienka, ovocie acai alebo...

7 bežných potravín, ktoré sú v skutočnosti super-potravinami

Zabúdame pritom, že celé spektrum nutrične bohatých a cenovo dostupných super potravín, ktoré by nemali chýbať v žiadnom zdravom jedálničku môžeme získať aj z našich lokálnych zdrojov. Tu je 7 z nich:

Kyslá kapusta

Kyslá kapusta má obdobie najväčšej slávy asi za sebou. A to je naozaj škoda. Máloktorá potraviny je tak prospešná pre našu črevnú flóru ako práve kyslá kapusta. Okrem trávenia je však nesmierne prospešná aj pre našu imunitu či prevenciu proti rakovine prsníka, pečene alebo pľúc. Obsahuje pritom len minimum kalórií (20 kcal na 100 g) a vďaka vláknine ešte aj výborne zasýti. 

Jačmeň

Quinoa? Načo, veď máme jačmenné krúpy. Tie síce obsahujú o čosi menej bielkovín, majú však výrazne viac vlákniny a kúpiš ich bez problémov v akýchkoľvek potravinách, navyše za smiešnu sumu. Ak chceš teda uľahčiť život svojmu tráveniu i peňaženke, jačmeň je výborná voľba.

jačmeň v miske

Vajíčka

Vajíčka a zdravie, to je večná polemika. V posledných rokoch sa však ozýva čoraz viac hlasov, resp. štúdií, ktoré tvrdia, že pokiaľ človek nepatrí do rizikovej skupiny, nemusí sa vajec vôbec obávať. Čo už u vajíčok platí na 100 % je, že obsahujú bielkoviny s kompletným spektrom esenciálnych aminokyselín, sú dobré pre náš zrak i mozgové funkcie, dokážu úžasne zasýtiť, sú všestranne využiteľné a navyše dokonca aj cenovo dostupné. 

Do rizikovej skupiny pritom patria napríklad ľudia s vysokým krvným tlakom, cukrovkou (alebo inou metabolickou poruchou), prípadne s častým výskytom ochorení srdca v rodine. 

Žerucha

Žerucha je doslova plná antioxidantov - luteín, betakarotén či vitamíny A, B, K, C účinne bojujú proti oxidačnému stresu a v spolupráci s fytochemikáliami chránia telo pred rakovinou  hrubého čreva, pľúc, prostaty, prsníka alebo kože. Okrem toho, konzumácia žeruchy prospieva aj našim očiam, srdcu, imunite a v neposlednom rade aj kostiam - veď len 34 g tejto zeleniny dodá telu 100 % odporúčanej dennej dávky vitamínu K!  

Klíčky žeruchy

Karfiol

Karfiol v sebe možno neskrýva toľko nutrientov ako žerucha, je však úžasný v inom smere - na 100 g svojej váhy obsahuje len 25 kcal, pričom je bohatý na vlákninu, takže pre zasýtenie s minimom kalórií je absolútne ideálny. Aj preto sme ho zaradili do nášho výberu najlepších potravín na chudnutie.  Ani na poli ďalších výživových látok však karfiol nesklame - je bohatý na draslík, ktorý sa stará o zdravie nášho srdca a ciev či správne fungovanie nervovej sústavy. Karfiol okrem toho pomáha aj pri trávení (je prospešný pri hnačke aj zápche) či správnom fungovaní obličiek.

Bobule 

Bobuľovité ovocie, ako napríklad čučoriedky, černice, maliny, ríbezle, egreše či jahody sú úžasným zdrojom antioxidantov, vlákniny či fytochemikálií. Vďaka ich lokálnemu výskytu nie sú navyše ani nijak drahé a veľkú väčšinu nutrientov si udržia aj po zmrazení, takže ich môžete mať neustále v mrazničke, kedykoľvek poruke.

jahody, černice, čučoriedky, ríbezle

Kefír

Kefír oplýva jedinečnou chuťou aj nutričným obsahom. Je jedným z najlepších zdrojov probiotík (podstatne lepší ako napríklad jogurt) a okrem prevencie rakoviny je tak prospešný aj pre naše trávenie či reguláciu váhy. Vysoký obsah vápnika a vitamínu K zase podporuje zdravie kostí (znižuje riziko osteoporózy) a kefír má taktiež silné antibakteriálne schopnosti. Ak ti nevyhovuje jeho chuť, môžeš ho zaradiť ako prísadu do rôznych receptov, od sladkých ovocných smoothies až po jednoduché tzatziky.

A čo ešte?

Do výberu sa síce nezmestili, ale tvoju pozornosť si rozhodne zaslúžia aj: pohánka, mak, huby, chren,... Lokálnych super potravín je jednoducho naozaj veľa. Možno nepatria medzi úplne najštýlovejšie "superfoods", svojimi zdraviu prospešnými účinkami sa im však často viac než vyrovnajú. Z tejto skutočnosti ťažíme aj my, a to pri tvorbe našich diét. Presvedčiť sa o tom môžeš nielen prostredníctvom aktuálneho jedálnička, ale aj jednotlivých programov. 

CHUDNUTIE MÔŽE BYŤ AJ JEDNODUCHÉ

5 jedál denne. Žiadne nakupovanie, varenie ani zdĺhavé umývanie! Stačí otvoriť, zjesť a počkať, kým sa dostaví výsledok.

facebook-icon