Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Zostavujeme jedálniček na chudnutie #1: Špargľa

Potraviny / 23. 7. 2019

Mnoho ľudí má pri snahe zostaviť si zdravý jedálniček na chudnutie pocit, že nemajú dostatok možností, resp. že celá ich strava musí pozostávať z 2-3 zdrojov bielkovín, nejakých tých zdravých obilnín, malej porcie ovocia, no a “samozrejme” najmä samých nudných šalátov.

Zostavujeme jedálniček na chudnutie #1: Špargľa

V tejto sérii článkov sa ti pokúsime ukázať, že pestrosť zdravému jedálničku nemusí rozhodne chýbať a že aj zabudnuté či menej známe potraviny ho môžu krásne obohatiť.

Či už ide o jedálniček na každý deň či na chudnutie, zdravých možností je naozaj obrovské množstvo. Pokiaľ je tvojím cieľom práve chudnutie, je vhodné vyberať do jedálnička najmä také potraviny, ktoré poskytnú maximum živín, navodia pocit sýtosti a zároveň neobsahujú príliš veľa kalórií. Jedným z takýchto ideálnych členov tvojho jedálnička na chudnutie by preto mala byť napríklad špargľa.

Špargľa neobsahuje takmer žiadne sacharidy či tuk a je výborným zdrojom vlákniny. Okamžite tak spĺňa 2 podmienky pre začlenenie do tvojho jedálnička na chudnutie - dokáže zasýtiť (vďaka vláknine) a neobsahuje príliš veľa kalórií (iba 20 kcal na 100 g).

Okrem toho však špargľa spĺňa aj požiadavku na nutričný obsah - nájdeš v nej množstvo vitamínov – A, B1, B2, C, E, z minerálov je najviac zastúpený draslík, fosfor, železo, horčík, síra, vápnik, meď a selén. Má taktiež mimoriadne vysoký obsah kyseliny listovej, čo ocenia najmä ženy v tehotenstve.

Špargľa je tak nielen praktickým pomocníkom pri chudnutí, ale aj úžasne zdravou zeleninou, ktorú by mal obsahovať každý zdravý jedálniček. Medzi jej zdraviu-prospešné účinky patrí napríklad:

  • posilňuje imunitný systém
  • upravuje vysoký krvný tlak
  • podporuje metabolizmus
  • pomáha pri strese a poruchách spánku
  • zlepšuje zrak a pamäť
  • má protizápalové účinky
  • udržiava zdravé cievy a silné srdce
  • pomáha pri infekciách močových ciest 
  • podporuje rast vlasov a nechtov

Ako ju správne skladovať?

Ak chceš, aby ti špargľa vydržala aj niekoľko dní bez toho, aby stratila svoje pozitívne vlastnosti, skladuj ju v chladničke zabalenú vo vlhkej utierke. 

Ako rozoznať čerstvú špargľu?

Čerstvú špargľu spoznáš tak, že ju skúsiš ohnúť - pokiaľ je príliš ohybná a neláme sa, hľadaj inde. Dobrým indikátorom sú taktiež špičky výhonkov, ktoré by mali byť uzavreté a nie rozvinuté.

Zdravý, rozmanitý a najmä chutný jedálniček na chudnutie nájdeš aj v každom z našich redukčných programov. Postarajú sa o tvoju váhu a získaš vďaka nim množstvo času, ktoré by si inak strávil/a vymýšľaním, prípravou a varením každého pokrmu. 

facebook-icon