Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Zdravý a EASY: Recept na pečený karfiol

Recepty / 23. 2. 2024

Karfiol patrí medzi druhy zeleniny, ktoré by na vašom tanieri nemali chýbať. Dnes vám ukážeme spôsob, ako si ho pripravíte jednoducho a chutne. Chrumkavý pečený karfiol je výborný na obed aj večeru.

Zdravý a EASY: Recept na pečený karfiol

5 dôvodov, prečo konzumovať jedlo z karfiolu

  • Karfiol je bohatým zdrojom vitamínov. Obsahuje vitamín C, K, E aj vitamíny skupiny B. Z minerálnych látok sú v karfiole najviac zastúpené draslík, selén, železo či mangán.
  • Vďaka obsahu vlákniny má karfiol priaznivý vplyv na trávenie – predchádza zápche a podporuje zdravú črevnú mikroflóru.
  • Karfiol je aj zdrojom antioxidantov a fytonutrientov, ktoré majú priaznivý vplyv na imunitu.
  • Táto zelenina má na 100 gramov v priemere iba 23 kalórií a minimum tukov aj sacharidov. Je preto veľmi obľúbená pri redukčných diétach.
  • V kuchyni je veľmi variabilná a jednoduchá na prípravu.
rozličné odrody karfiolu

Vedeli ste, že existuje niekoľko druhov karfiolu? Okrem tradičného bieleho karfiolu patria medzi obľúbené odrody aj oranžový alebo fialový.

Ako spoznať čerstvý karfiol

Aby ste si mohli pripraviť chutné a zdravé jedlo z karfiolu, potrebujete si kúpiť čerstvú hlávku tejto unikátnej zeleniny. Čerstvý karfiol má bledú až snehobielu farbu, svieže zelené listy a jemnú vôňu. Pokiaľ je to možné, vyberajte karfiol bez škvŕn – žltkasté alebo hnedasté škvrny spolu so zvädnutými listami patria medzi prvé znaky staršieho karfiolu. Karfiol skladujte v chladničke.

EASY TIP: Ak máte viac karfiolu, ako stihnete zjesť, rozdeľte ho na menšie kúsky, vložte do vriacej slanej vody a 2 až 3 minúty varte. Ružičky nechajte vychladnúť a uskladnite v mrazničke. Neskôr ich môžete použiť na prípravu rýchlych a zdravých receptov s karfiolom.

Zdravé recepty s karfiolom

Karfiol môžete pripraviť rôznymi spôsobmi. Niektoré sú zdravé, iné menej. Môžete ho jesť surový, varený, pečený. Často sa používa aj ako alternatíva sacharidových príloh – ryže alebo zemiakov. Rozličné jedlá z karfiolu pre vás pripravujeme ako súčasť EASYDIET stravovacích programov. Dnes vám ukážeme, ako si rýchlo a jednoducho pripraviť pečený karfiol – okrem hlávku tejto unikátnej zeleniny budete potrebovať len 5 iných surovín.

Na pečený karfiol potrebujete:

  • 1 karfiol
  • Olivový olej
  • Med
  • Korenie Garam Masala
  • Červená paprika
  • Soľ
Príprava jedla z karfiolu - krájanie karfiolu v EASYDIET kuchyn

Príprava tohto receptu z karfiolu

Karfiol nakrájajte na plátky s hrúbkou približne 2 centimetre. Na plech s papierom na pečenie položte plátky karfiolu a jemne ich posoľte.

V miske zmiešajte olivový olej s medom a koreninami. Množstvo upravte podľa veľkosti karfiolu. S pripravenou omáčkou potrite vopred osolený karfiol. Pečte v rúre na 180° stupňov 20 až 30 minút.

jedlo z karfiolu vhodné ako obed alebo večera - pečený karfiol podľa EASYDIET receptu

Pečený karfiol môžete podávať s humnusom alebo zeleninovým pyré. Odporúčame cviklové, strukovinové alebo mrkvové pyré.

Dobrú chuť.

Vyberte si program stravovania

Klasik

Klasik

Zbavte sa nadváhy, bez väčšej námahy. Prekonajte sami seba a buďte spokojnejší vo vlastnom tele. Prvý krok na vašej ceste za zdravým životným štýlom je nízkokalorická a nutrične hodnotná strava. Dokážeme vám, že chudnutie a lahodná kombinácia jedál môžu ísť ruka v ruke. Vašim úspechom bude vaša premena. 5 JEDÁL DENNE UŽ OD 17€.

od 17,00 € /deň
Vegetarián

Vegetarián

Možno ste vegetariánom z presvedčenia, možno chcete skúsiť rastlinnú stravu a jej priaznivé účinky na váš organizmus. Ak chcete schudnúť s pestrou a vyváženou rastlinnou stravou a mať istotu, že vaše telo získava počas dňa dostatok živín, program DIÉTA VEGETARIÁN je tá správna voľba.

od 17,50 € /deň
Detox Ideál 7 dní

Detox Ideál 7 dní

7 dňový detoxikačný program vás naštartuje po akomkoľvek zaťažkávacom období. Je ideálny po sviatočných prejedaniach aj sezóne letných grilovačiek či ako jarná a jesenná detoxikácia organizmu. DETOX IDEÁL vám pomôže behom 7 dní odľahčiť trávenie a naštartuje váš metabolizmus.

od 19,90 € /deň
facebook-icon