Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Spaľovače tukov - mýtus alebo efektívna podpora chudnutia?

Cvičenie / 24. 3. 2021

Spaľovače tukov sú často prezentované ako rýchle, jednoduché a pohodlné riešenie, ktoré zbaví telo prebytočných tukov. Nemusíš nič robiť – stačí si každý deň zobrať tabletku a po pár týždňoch (a desiatkach “spálených” eur) sa dostaví požadovaný účinok. Je to naozaj tak? Poďme sa spolu pozrieť na to, či spaľovače tukov fungujú aj ako efektívne schudnúť.

Spaľovače tukov - mýtus alebo efektívna podpora chudnutia?

ČO SÚ SPAĽOVAČE TUKOV?

Spaľovače tukov sú výživové doplnky, ktoré sľubujú rýchly úbytok telesného tuku. Najčastejšie ich nájdete v ponuke vo forme tabletiek. Špeciálna kategória spaľovačov tukov sú produkty, ktoré sľubujú úbytok váhy z konkrétneho miesta na tele, prípadne počas spánku. Avšak ak by naozaj tak efektívne fungovali, ako sľubujú, na svete by už dávno neboli obézni ľudia. Súhlasíte?

Spaľovače tukov v tele vyvolávajú celé spektrum rôznych reakcií. Z krátkodobého hľadiska sú ich efekty absolútne minimálne, z dlhodobého hľadiska môže byť ich užívanie nebezpečné. Platí to pre väčšinu ich “špeciálnych” funkcií, akými sú najmä spaľovanie kalórií, zvyšovanie telesnej teploty alebo potláčanie hladu. Práve podľa týchto funkcií môžeme spaľovače tukov rozdeliť do skupín.

SPAĽOVAČE TUKOV, KTORÉ PRIAMO PODPORUJÚ SPAĽOVANIE KALÓRIÍ

Na podporu spaľovania kalórii sa využívajú látky ako kofeín či L–karnitín. Kofeín stimuluje funkciu nervovej sústavy a dokáže ťa nabudiť. Podľa niektorých štúdií dokonca dokáže zvýšiť mieru metabolizmu. K samotnému spaľovaniu tukov však takmer nijako neprispieva - 300 mg kofeínu denne ti pomôže spáliť len okolo 30 kalórií. Výraznejší efekt sa dostaví až pri dlhodobom užívaní. Je však dokázané, že dlhodobé užívanie kofeínu vo veľkých dávkach zvyšuje krvný tlak. Zároveň môže mať aj iné negatívne účinky na organizmus.

Muž v tmavo sivom tielku otočený bokom drží v ruke spaľovače tukov v bielej dóze

L–karnitín je aminokyselina, ktorú bežne prijímame v strave. Aká je jej funkcia? Pomáha pri prenose tuku do buniek, kde dochádza k spaľovaniu. Zvýšenie príjmu L-karnitínu však ešte neznamená, že ho telo dokáže aj viac využiť. Jeho prítomnosť v spaľovačoch je tak viac menej zbytočná. Princíp je rovnaký ako napríklad pri vitamínoch. To, že sa predávkuješ vitamínom C ešte nespôsobí, že ho telo dokáže počas dňa vstrebať viac a tvoja imunita tak bude neprekonateľná. Ľudské telo má jednoducho určité limity. Práve preto pri niektorých vitamínoch či mineráloch nájdeš odporúčanú, ale i maximálnu dennú dávku. Čo sa teda týka L–karnitínu, väčšina ľudí ho má dostatok aj bez doplnkov výživy a väčšie množstvo nedokáže využiť.

SPAĽOVAČE TUKOV, KTORÉ ZVYŠUJÚ TELESNÚ TEPLOTU

Zvyšovanie telesnej teploty dosahujú spaľovače tukov vďaka pridanému kapsaicínu. Ten je možné nájsť napríklad v čili papričkách. Hoci je skutočne pravda, že pomáha zvyšovať telesnú teplotu, na reálne spaľovanie tukov by si ho musel/a prijať v oveľa väčšom množstve, než aké bežne obsahuje jedna dávka spaľovača tukov. To však určite neodporúčame – vysoké dávky tejto látky môžu spôsobovať nevoľnosť a problémy s trávením... Predstav si, že zješ naraz jednu alebo viac naozaj štipľavých čili papričiek. Ako by si sa asi cítil/a?

nasekané červené chilli papričky v hnedej miske sú prirodzené spaľovače tukov

Pri dlhodobom užívaní kapsaicínu si telo proti nemu buduje imunitu, takže jeho zvýšené užívanie stráca akýkoľvek význam.

Jednoznačne lepším riešením je celková úprava stravy, do ktorej môžeš zaradiť okrem čili papričiek aj ďalšie prírodné spaľovače tukov, akými sú napríklad škorica, kurkuma, zázvor či cesnak. Okrem účinnejšieho termogenného efektu získaš navyše aj množstvo antioxidantov a vitamínov, takže okrem chudnutia podporíš aj celkové zdravie tvojho tela. Postupne získaš prehľad, koľko zdravých potravín a v nich uložených látok pravidelne prijímaš. Pri tabletkových spaľovačoch tukov zistíš skutočný obsah účinnej látky len málokedy.

SPAĽOVAČE TUKOV, KTORÉ POTLÁČAJÚ POCIT HLADU

Tretia obľúbená a tiež tak trochu diskutabilná funkcia výživových doplnkov na spaľovanie tukov je znižovanie chuti do jedla. Vo všeobecnosti často zabúdame na skutočnosť, že naše stravovanie neovplyvňuje len skutočný hlad a potreba prijať živiny, ale aj psychika. Čím viac sa snažíme oklamať hlavu i žalúdok, že nie sme hladní, tým slabšia je naša schopnosť kontrolovať sa. Nie zriedka potom dobehneme zameškané zbytočnými kalóriami v podobe tyčiniek či sladkých nápojov alebo v rámci obeda prijmeme viac kalórií, ako keby sme sa normálne naraňajkovali a nehladovali celé doobedie.

žena s vlnitými blond vlasmi stojí pred otvorenou chladničkou a s rukou na hlave premýšľa, aké zdravé jedlo si vybrať

Zrejme si tento pocit už niekoľkokrát zažil/a aj ty. Stačí si spomenúť na všetky tie dni, kedy si namiesto poctivých raňajok či desiaty zvolil/a len kávu, v horšom prípade energetický nápoj. Ako si sa cítil/a tesne pred obedom? Zrejme si nedokázal/a myslieť na nič iné, len na jedlo. Žiadna práca či povinnosti – pred očami si mal/a iba to, čo si dáš na obed. Takže keď už konečne prišiel jeho čas, akýmsi nedopatrením sa do teba zmestila nie jedna, ale hneď dve bežné porcie. Podobne to funguje aj so spaľovačmi tukov a ich funkciou na umelé potlačenie hladu. Výsledok? Neefektívny.

SÚ SPAĽOVAČE TUKOV VHODNÝ SPÔSOB CHUDNUTIA?

Spaľovače tukov môžu byť nápomocné pri spaľovaní kalórií. Je tu ale pár ale… Je potrebné ich brať dlhodobo, investovať nemalé prostriedky na ich nákup a hlavne cvičiť, cvičiť, cvičiť.

ženská postava vymodelovaná z prášku vysypaného zo skúmavky a krajčírsky meter

Pre bežných ľudí nemajú spaľovače tukov absolútne žiadny zmysel. Práve naopak, pri neopatrnom užívaní prinášajú so sebou rôzne riziká – môžu napríklad spôsobiť problémy so spánkom či trávením. Tvoj čas, financie aj energiu môžeš investovať lepšie. Odporúčame Ti zamerať sa radšej na zdravý jedálniček, čerstvé potraviny, kvalitný spánok či správny tréningový plán – to všetko ti k spaľovaniu tukov a efektívnej redukcii hmotnosti z dlhodobého hľadiska dopomôže rozhodne viac.

Plátky mäsa so zeleninou v krabičkách EASYDIET - krabičková diéta

Zdravá strava predstavuje dôležitý základ pre dlhodobo úspešné chudnutie bez jojo efektu. Lenže niekedy sa stáva, že potrebujeme schudnúť o čosi rýchlejšie. Presne pre takéto situácie máme riešenie – špeciálny dvojtýždňový program na “núdzové” chudnutie. TURBODIÉTA obsahuje vyvážené množstvo bielkovín, tukov a uhľohydrátov, takže sa nemusíš báť, že by tvojmu telu chýbali potrebné živiny. Navyše je obohatená o selén, ktorý posilňuje imunitný systém, a vitamínmi nabité tabletky. Objednaj si ešte dnes rýchlu diétu zostavenú odborníkmi na výživu.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18809264/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19049813/

https://www.healthline.com/health/do-fat-burners-work#effective-ingredients

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-789X.2011.00908.x

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21366839/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818444/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3022968/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5426284/

facebook-icon