Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Obezita predstavuje riziko pre zdravie - ako efektívne schudnúť?

Rady pre zdravie / 30. 6. 2023

Niekedy prichádza pomaly a postupne. Inokedy rýchlejšie, ako si dokážeš predstaviť. Obezita je civilizačné ochorenie. Prináša so sebou rôzne obmedzenia a negatívne ovplyvňuje celkovú kvalitu tvojho života. Vedel/a si, že obézni ľudia žijú kratšie? Prezradíme ti, aké sú zdravotné riziká obezity aj ako schudnúť, aby si sa vo svojom tele cítil/a lepšie.

Obezita predstavuje riziko pre zdravie - ako efektívne schudnúť?

Ak trpíš obezitou, nachádza sa v tvojom tele nadmerné množstvo telesného tuku. Obezita má priamy dopad na tvoj život. Možno už teraz pociťuješ príliš často únavu, bolia ťa kĺby alebo sa rýchlo zadýchaš. Pri pohľade do zrkadla ťa prepadne úzkosť či hnev. Obezita dokáže zamávať nielen fyzickým, ale aj duševným zdravím. Dobrá správa však je, že nad ňou môžeš zvíťaziť.

Zamyslená mladá žena v ružovej podprsenke a čiernych legínach drží v rukách vypnutú osobnú váhu

Najrýchlejší spôsob, ktorý ti prezradí, či máš nadváhu alebo už obezitu, predstavuje výpočet BMI. BMI, teda index telesnej hmotnosti, vyhodnotí na základe vstupných údajov (vek, hmotnosť, výška), ako na tom si. Aktuálny BMI index ti rýchlo a jednoducho prepočíta naša BMI kalkulačka. (Výpočet je informatívny, pri vyšších hodnotách BMI odporúčame navštíviť lekára a konzultovať zdravotný stav.)

Obezita často začína už v destve

Zjesť všetko do poslednej omrvinky. Jedlom sa predsa nesmie plytvať! Pamätáš si nekonečné minúty sedenia pri stole, kým tanier nebol prázdny? Pravdou je, že obezita vzniká najčastejšie kombináciou viacerých faktorov. Významným z nich sú nesprávne stravovacie návyky, ktoré si veľakrát vybudujeme už v detstve.

Dievča sedí znudene v kuchyni za stolom nad tanierom plným špagiet

Nevhodná strava, veľké porcie, sedavé zamestnanie s minimom pohybu aj nadmerný stres prispievajú k rýchlemu rozvinutiu obezity. Jej vznik však ovplyvňujú taktiež genetické predispozície, starnutie, hormonálne zmeny či psychologické faktory.

Zdravotné riziká súvisiace s obezitou

Ak je tvoj BMI index vyšší ako 30, zvyšuje sa riziko niektorých zdravotných komplikácií. Samozrejme to hneď neznamená, že sa práve u teba vyskytnú, no nemal/a by si ich podceňovať. Toto sú najčastejšie zdravotné následky obezity:

  • Ochorenia kĺbov a pohybového aparátu
  • Cukrovka
  • Ochorenia srdca a zvýšený krvný tlak
  • Ťažkosti s dýchaním
  • Poruchy pečene a žlčníka
  • Mŕtvica
  • Poruchy spánku
  • Depresia (psychické ťažkosti)
  • Problémy s otehotnením a komplikácie v tehotenstve

Obezita - ako efektívne schudnúť

Ak máš nadváhu alebo obezitu, mal/a by si začať postupne znižovať svoju hmotnosť. Pozor, príliš rýchle chudnutie však predstavuje záťaž pre tvoje telo. S rýchlosťou chudnutia navyše stúpa aj pravdepodobnosť jojo efektu. Správne zvolená redukčná diéta zameraná na príjem zdravej stravy spolu s pravidelným pohybom a kvalitným spánkom predstavujú overený spôsob ako efektívne schudnúť.

Kvalitná strava, spánok a cvičenie podporia úspešné chudnutia zníženie zdravotných rizík obezity

Bez zmeny jedálnička neschudneš

Vieš, koľko kalórií denne prijmeš v jedle a nápojoch? Aký by mal byť tvoj optimálny denný príjem, aby bolo chudnutie naozaj efektívne? Hladovanie a spaľovače tukov sľubujú rýchly úbytok váhy, no v skutočnosti schudne viac ako ty tvoja peňaženka. Zameraj sa radšej na chutné zdravé jedlá a vyvážený kalorický príjem. Koľko kalórií by si mal denne prijať, aby bol tvoj kalorický deficit optimálny, vypočíta za pár sekúnd kalorická kalkulačka. Príjem kalórii znížiš, ak vyhodíš prázdne kalórie. To sú tie v sladených nápojoch či džúsoch alebo čokoláde. Ak potrebuješ doplniť energiu, daj si radšej ovocie.

zdravé zeleninové jedlá, cestoviny a hydinové mäso v krabičkách s príborom

Každý pohyb sa počíta

Okrem stravy by si mal/a zaradiť do denného plánu pohyb. Nezabudni, aj tu platí, že menej je niekedy viac. Neprepínaj sa, postupnými krokmi zvyšuj záťaž. Odporúčame ti kontaktovať kondičného trénera, ktorý nastaví tréningový plán na mieru. My ti doručíme skvelé zdravé jedlo, aby si sa mohol/a sústrediť na to podstatné – zmenu životného štýlu.

Mladá žena s nadváhou cvičí drepy v domácom prostredí

Ako predísť vzniku obezity?

Neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu je aj prevencia stresu a vytváranie kvalitných pracovných návykov. Využívaj svoj čas efektívne, aby si predchádzal preťaženiu a vyhoreniu, pretože aj toto môže viesť k nezdravému prejedaniu. Pravidelné relaxačné a odpočinkové aktivity, ako sú jóga, meditácia alebo hobby, pomáhajú udržiavať psychickú pohodu. Nezabúdaj, že práca by nemala ísť na úkor tvojho zdravia a osobného života. Kvalitný pracovný život je rovnako dôležitý ako zdravá strava a fyzická aktivita. Ako doplnkovú ochranu pred nečakanými udalosťami, ktoré môžu mať vplyv na tvoje zdravie a finančnú stabilitu, môžeš zvážiť životné poistenie.

Udržuj zdravý životný štýl. Stravuj sa pestro a výživne bez prejedania a dbaj na dostatočný príjem tekutín, najmä čistej vody. Zaraď do dennej rutiny pohyb. Ak máš možnosť, vymeň auto za bicykel alebo prechádzku. Nezabudni na kvalitný spánok, ktorý pomáha telu regenerovať a načerpať energiu.

Dvojica obeduje zdravé a nutrične vyvážené jedlo v krabičke od EASYDIET

Ak máš pocit hladu, nepotrebuješ jesť dvojité porcie. Potrebuješ mať na tanieri správne vyskladané jedlo s dostatkom bielkovín, vlákniny, zdravých tukov a sacharidov. Zdá sa ti to zložité? Nezúfaj, máme pre teba jednoduché a rýchle riešenie. Redukčná diéta zostavená odborníkmi na výživu je presne to, čo potrebuješ! Objednaj si skvelé jedlo, ktoré ti pomôže v boji s obezitou. Nečakaj, správny čas na zmenu je práve teraz.

Zdroj informácií:

https://www.healthline.com/health/obesity/managing-obesity-health-risks#lower-yourrisk

https://lekar.sk/clanok/obezita

Zdroj obrázkov: EASYDIET, freepik

CHUDNUTIE MÔŽE BYŤ AJ JEDNODUCHÉ

5 jedál denne. Žiadne nakupovanie, varenie ani zdĺhavé umývanie! Stačí otvoriť, zjesť a počkať, kým sa dostaví výsledok.

facebook-icon