Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Celiakia a stravovanie: Priprav sa na zmenu jedálnička na celý život

Rady pre zdravie / 19. 7. 2022

Nedá sa vyliečiť, no môžeš sa s ňou naučiť žiť. Celiakiou trpí približne 1 percento populácie. Pre mnohých môže byť dôležitým impulzom na zmenu jedálnička pozitívnejším a zdravším smerom.

Celiakia a stravovanie: Priprav sa na zmenu jedálnička na celý život

O čo vlastne ide?

Celiakia nie je alergia na lepok. Je to dosť častý mýtus, ktorému sa neoplatí veriť. V skutočnosti je to autoimunitné ochorenie, pri ktorom telo produkuje protilátky, ktoré napádajú a ničia epitel alebo bunkovú výstelku tenkého čreva. Ak trpíš celiakiou, nepomôže ti nič, len dodržiavanie bezlepkovej diéty. Nie je to také náročné, ako sa môže zdať.

Prirodzene bezlepkové potraviny

Zvoľ si cestu menšieho odporu. Na výber máš dostatok potravín, ktoré sú prirodzene bez lepku, sú chutné, výživné a zdravé. Tu je niekoľko tipov, ktoré ti uľahčia výber:

  • ovocie
  • zelenina
  • mäso a hydina
  • väčšina mliečnych produktov a syrov
  • morské plody
  • strukoviny
  • orechy

Skôr než siahneš po balení orieškov či jogurte, pozorne čítaj zloženie výrobku. Tak si overíš, či naozaj neobsahuje lepok.

bezlepková diéta

Jedz aj obilniny

Dobrou správou je, že nie všetky obilniny obsahujú glutén, teda lepok. Môžeš si dopriať quinou, pohánku, ryžu či zemiaky. Pri bezlepkovej diéte sa však musíš striktne vyhýbať pšenici, kuskusu, špalde, aj ďalším produktom. Ovos napríklad prirodzene neobsahuje lepok, no v ovsených vločkách sa mu už nevyhneš. Preto sa ti oplatí vždy pri nákupe pozorne čítať zloženie na etikete. Pokiaľ nie si si istý, či výrobok obsahuje lepok, radšej ho nechaj v obchode. Vyhneš sa tak zbytočným zdravotným problémom.

Máš si z čoho vyberať

Dnes už na trhu existuje mnoho bezlepkových verzií obľúbeného druhu pečiva, na ktoré si museli celiatici nechať zájsť chuť. Našťastie dnes už takmer v každom obchode nájdeš regál, ktorý ponúka bezlepkové potraviny a pečivo. Kedysi sa celiatici museli uspokojiť s veľmi úzkym sortimentom, prípadne si bezlepkové pečivo piecť len doma. Určite si v ponuke výrobkov nájdeš svojich obľúbencov.

Doplň si vitamíny

Pri prechode na akúkoľvek diétu sa mnohí dopúšťajú najčastejšie chyby nováčikov, zúženia jedálnička na pár potravín. Na jednej strane to môže uľahčiť rozhodnutie čo pripraviť, na druhej strane sa monotónnym zložením jedálnička s najväčšou pravdepodobnosťou ochudobníš o dôležité živiny.

vitamínové doplnky sú dôležitou súčasťou jedálnička aj pri celiakii

Celiatici sa najčastejšie stretávajú s nedostatkom železa, vitamínov skupiny B, taktiež sú náchylnejší na nedostatok vitamínov rozpustných v tuku (A, D, E a K), vápnika a železa. Ak si prešiel na špeciálnu bezlepkovú diétu, daj si pravidelne skontrolovať krvný obraz, ktorý upozorní na nedostatok vitamínov. Okrem prirodzených zdrojov si ich nedostatok môžeš doplniť aj vo forme výživových doplnkov.

Pozor na kontamináciu

Pre celiatika je lepok škodlivý. A to aj v minimálnom množstve. Často sa môžeš stretnúť s presvedčením okolia, že trošku chleba či lyžica  klasických cestovín ti predsa nemôže uškodiť. Nie je to pravda. Pri celiakii je dôležité dávať si dokonca pozor aj na kontamináciu lepkom. Bezlepkové pečivo skladuj osobitne, pri krájaní použi osobitnú dosku a dbaj o maximálnu čistotu v kuchyni. Aj omrvinky klasického pečiva s obsahom lepku by s tvojím trávením narobili poriadnu šarapatu.

Začiatky bývajú ťažké. Platí to aj pri prechode na nový spôsob stravovania. Pomôcť ti môže špeciálny jedálniček, ktorý je šitý na mieru ľuďom trpiacim celiakiou. Objednať si ho môžeš priamo pred vchodové dvere. Možno ťa prekvapí zistenie, že zdravé vecí dokážu byť chutné. Keď ti bude ťažko, spomeň si, prečo to robíš. Vylúčenie lepku ti zachráni život. A to doslova.

facebook-icon