Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Šalát z marinovaného tempehu a zelenej fazuľky

Recepty / 9. 4. 2021

Vegetariánov ani vegánov už dávno nemusí trápiť nedostatok kvalitných zdrojov bielkovín. Tempeh okrem množstva bielkovín obsahuje aj železo, vápnik či vitamín B12, takže okrem lahodnej chuti poskytne aj úžasné nutričné hodnoty. Skvele sa tak hodí ako hlavná hviezda zdravej vegetariánskej večere v podobe tohto nezvyčajného šalátu.

Šalát z marinovaného tempehu a zelenej fazuľky

Čo budeme potrebovať

  • 250g marinovaného tempehu
  • 250g strukov zelenej fazuľky

Marináda na fazuľky:

  • 100ml jablkového octa
  • 1PL kryštálového cukru
  • trocha vody
  • soľ

Marináda na tempeh:

  • 60ml sójovej omáčky
  • 1PL paradajkového pretlaku
  • 1PL čili pasty (Harrisa)
  • 1PL kukuričného škrobu
  • trocha vody

Na dochutenie

  • 1 PL kešu orieškov
  • 1 PL slnečnicových semienok
  • 1 ČL sezamových semienok
  • 1 jarná cibuľka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1+1 PL sezamového oleja
  • 1 ČL oleja
  • 1 hrsť natrhaných lístkov endívie

Postup

Tempeh najskôr nakrájame na kocky o veľkosti asi 2x2 cm

V mise zmiešame škrob, vodu, pretlak a čili pastu, primiešame tempeh. Rovnomerne premiešame a necháme marinovať asi 30 minút. Potom v panvici rozpálime 1PL sezamového oleja a tempeh opekáme zo všetkých strán asi 2 minúty. Kešu a slnečnicové semianka nasucho opečieme a posypeme nimi opečený tempeh.

Fazuľky očistíme od stoniek a končekov a pokrájame ich na rovnomerné kúsky asi 5 cm dlhé. Do misy dáme vodu s ľadom. Do hrnca dáme si variť vodu. Keď zovrie vsypeme do nej fazuľky a veríme 4-5 minút. Potom hneď scedíme a vsypeme do vody s ľadom. (Tak nám zostanú fazuľky pekne zelené). Z cukru, octu a soli si pripravíme nálev. Keď fazuľky vychladnú vodu scedíme a fazuľky presypeme do marinády. Necháme marinovať 2-6 hodín. Medzitým opečieme nasucho sezam. Potom fazuľky scedíme, pokvapkáme olejom, premiešame a posypeme opečeným sezamom.

Cibuľku a cesnak pokrájame na malé kúsky a krátko opečieme na troche oleja. Posolíme a podávame s tempehom, opečenou cibuľkou a endíviou.

facebook-icon