Zázrak menom špargľa

Kategórie
 
 
 
 
 

Zázrak menom špargľa

Máte radi špargľu? Táto zelenina totiž patrí medzi tie najzdravšie potraviny. Je ľahko stráviteľná, obsahuje minimum kalórií a má množstvo pozitívnych účinkov na náš organizmus.

Rád si na nej pochutnal aj Ľudovít XIV.

Špargľa je známa od nepamäti. Prvé záznamy o tejto zázračnej zelenine pochádzajú už z obdobia 3000 rokov p. n. l. Jej obľube sa tešil rímsky cisár Augustus a kvôli jej močopudným účinkom aj staroveký grécky lekár Galén.  Pestovanie špargle sa však rozšírilo až vo Francúzsku za vlády Ľudovíta XIV., ktorý prikázal založiť vo Versailles rozľahlé špargľové záhrady.

Bohatý zdroj vitamínov a minerálov

Špargľa neobsahuje takmer žiadne sacharidy ani tuk a je výborným zdrojom bielkovín a vlákniny. Obsahuje množstvo vitamínov – A, B1, B2, C, E. Z minerálov je najviac zastúpený draslík, fosfor, železo, horčík, síra, vápnik, meď a selén. Má mimoriadne vysoký obsah kyseliny listovej, čo ocenia najmä ženy v tehotenstve.

 

 

Čo všetko dokáže?

  • posilňuje imunitný systém
  • upravuje vysoký krvný tlak
  • podporuje metabolizmus
  • pomáha pri strese a poruchách spánku
  • zlepšuje zrak a pamäť
  • má protizápalové účinky
  • udržiava zdravé cievy a silné srdce
  • pomáha pri infekciách močových ciest, tráviacich ťažkostiach, zápche a liečbe koliky
  • má vynikajúce regeneračné a omladzujúce účinky na pokožku
  • podporuje rast vlasov a nechtov

Biela, fialová, alebo zelená?

Vedeli ste, že farba špargle závisí od pôsobenia slnečného svetla? Biela špargľa dozrieva v zemi bez kontaktu so svetlom. Už pri krátkom kontakte so svetlom sa sfarbí do fialova a pri pôsobení svetla dlhšie ako dva dni nadobudne zelenú farbu. Biela špargľa je chuťovo najjemnejšia. Fialová má už výraznejšiu chuť a na zelenej si pochutnajú najmä tí, ktorí majú v obľube intenzívne korenisté chute.

Ako spoznáte, že je čerstvá?

Hlavným ukazovateľom čerstvosti špargle je jej pružnosť. Nesmie sa ľahko ohýbať a pri prehnutí sa vám nezohne, ale praskne. Špičky výhonkov nesmú byť rozvinuté, ale uzavreté. Všímajte si aj stonky v časti rezu – nesmú plesnivieť. Šupka špargle by nemala byť príliš horká.

Ako ju správne skladovať?

Ak chcete, aby vám špargľa vydržala aj niekoľko dní bez toho, aby stratila svoje pozitívne vlastnosti, skladujte ju v chladničke zabalenú vo vlhkej utierke. Špargľu si môžete aj zamraziť alebo zavariť. Zaváraná si však už nezachová všetky svoje pozitívne účinky.

 
 
 
Programy
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia