Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Praktický návod ako schudnúť z brucha

Cvičenie / 15. 3. 2021

Hľadáš praktický návod na chudnutie z brucha? Klikni a prečítaj si, ako získať postavu do plaviek efektívne a bez jojo efektu.

Praktický návod ako schudnúť z brucha

Môžeš schudnúť iba z brucha? Nie tak celkom. Ruka v ruke s chudnutím z brucha ide celkové znižovanie tvojej hmotnosti. Ako prvé je teda potrebné si uvedomiť, že „zaručene účinné“ výživové doplnky, hladovka ani „100% overené“ cviky na chudnutie z brucha za 7 či 14 dní dlhodobo nefungujú. Práve naopak, ak si dáš priveľké a najmä nereálne očakávania, pravdepodobne rýchlo stratíš motiváciu. A to by bola škoda, pretože schudnúť z brucha dokáže každý. Ako? Zameraj sa na 3 hlavné body, ktoré ti pomôžu dosiahnuť cieľ – vyváženú stravu, pravidelný pohyb a kvalitný spánok. Okrem menšieho brucha navyše:

  • Získaš zdravšie telo
  • Schudneš komplexne
  • Budeš mať viac energie

Štíhly mladý muž a žena s plochým bruchom pripravujú zdravý šalát

Schudnutím na zdravú hmotnosť primeranú k tvojej výške zvýšiš celkovú kvalitu svojho života. Si pripravený/á? Čítaj ďalej, ak chceš zistiť, ako efektívne schudnúť z brucha, byť zdravší, spokojnejší a sebavedomejší.

3 mýty o tom, ako rýchlo schudnúť z brucha

Rovnako dôležité ako vedieť, kadiaľ cesta ide, je porozumieť, kadiaľ cesta k zdravému telu určite nevedie. Preto by si mal/a na začiatok spoznať 3 veľmi časté mýty o chudnutí z brucha.

Teória lokálneho chudnutia – funguje či nie?

Jej základom je, že pomocou precvičovania určitej časti tela je možné docieliť redukciu tuku v danej oblasti. Cviky ako “sklápačky” či “nožnice” by teda mali zaručiť chudnutie v oblasti brucha a pod. Toľko k teórii. A realita?

Lokálne chudnutie je nezmysel. Hoci raz za čas sa objaví štúdia, ktorá jeho existenciu nevyvracia a teda teoreticky aj pripúšťa, môžeš si byť istý/á, že zároveň s ňou sa objaví aj desať iných štúdií, ktoré lokálne chudnutie úplne zmietnu zo stola. Lokálne chudnutie jednoducho nie je možné, pretože…

...telo si samo vyberá, odkiaľ bude čerpať energiu a teda aj tukové zásoby.

Žena v spodnom prádle si drží prebytočný tuk na bruchu

Telo využíva energiu, ktorá je takpovediac po ruke. Keď sa naješ, prijmeš určité množstvo kalórií a živín. Organizmus ich začne využívať ako zdroj energie na metabolické funkcie, bežné denné aktivity alebo cvičenie. Keď sa táto ľahko dostupná energia pominie, siahne po tukových zásobách. Aby telo mohlo využiť tuk ako energiu, musí ho najskôr rozložiť na mastné kyseliny a glycerol. Až v takejto podobe sa tuk dostane do krvného obehu. Tento proces môže nastať hocikde v tele, nielen v oblasti, ktorú práve precvičuješ – a akokoľvek by si chcel/a, tento proces v ľudskom tele nevieš ovplyvniť.

Schudneš, keď nebudeš jesť

Koľko krát si už počul/a túto častú nevyžiadanú radu? Obľúbená variácia je aj, že schudneš, ak budeš jesť len určitý typ potravín. Hoci vieme, že ľudské telo bude hľadať zdroj energie v uložených zásobách, hladovka ti požadované výsledky neprinesie. Čo ti prinesie takmer určite sú zdravotné problémy a únava.

Nápoje a výživové doplnky na “rýchle” chudnutie z brucha

Ak si hľadal/a spôsoby ako schudnúť, určite si narazil/a na nápoje alebo vitamínové doplnky, ktoré sľubujú vysnívanú postavu rýchlo a bez námahy už za niekoľko dní. Aby si efektívne redukoval/a hmotnosť, potrebuješ nutrične vyváženú stravu v primeranom množstve, ktorá zohľadňuje tvoju aktuálnu hmotnosť aj štýl života. Ak budeš len jesť tabletky na chudnutie a nič iné nezmeníš, reálne kilogramy neschudneš. Tieto tabletky sú často len produkty, ktoré majú lepší marketing ako účinnosť.

Lepší účinok majú výživové nápoje. Na otázku vnútornej motivácie si odpovedz sám/a – ako dlho vydržíš piť rovnaký nápoj 3x denne? Vitamíny, minerály, bielkoviny, vlákninu či zdraviu prospešné tuky môžeš do tela dostať v rozmanitej strave, stačí upraviť jedálniček. Objednaj si niektorý z našich programov na redukciu hmotnosti. Na každý deň v týždni pre teba pripravíme chutné jedlo z čerstvých surovín. Spolupracujeme s odborníkmi na výživu, preto si môžeš byť istý/á, že jedlo bude nielen lahodné, ale aj nutrične vyvážené.

Praktický návod ako schudnúť (nielen) z brucha efektívne

Na začiatok je fajn vedieť, kde sa práve nachádzaš. Využi našu BMI kalkulačku. Prezradí ti, aký je tvoj index telesnej hmotnosti. Dozvieš sa, koľko potrebuješ schudnúť, aby si dosiahol/a zdravú hmotnosť primeranú k tvojej výške. BMI kalkulačka ti zároveň odporučí vhodnú redukčnú diétu.

Zdravá a vyvážená strava – cesta ako schudnúť z brucha

Ako vyzerá tvoj bežný jedálniček? Stravuješ sa pravidelne? Aké živiny prináša tvojmu telu „palivo“, ktoré mu denne dopĺňaš? Správne nastavené stravovanie s vyváženým objemom bielkovín, vlákniny a zdravých tukov je základom každého dlhodobo úspešného chudnutia. Ako by mal vyzerať nutrične nabitý jedálniček si môžeš prečítať v našom staršom článku.

Celozrnný chlieb a zelenina ako zdravé raňajky v krabičke od EASYDIET

Kalorický deficit – prvý kľúč k efektívnej redukcii hmotnosti

Je to jednoduché – keď prijmeš viac ako telo zvládne spotrebovať, prebytok sa uloží do tukových zásob. Keď prijmeš menej, telo začne zásoby míňať.

Samotné spaľovanie kalórií ovplyvňuje viacero faktorov. Zloženie stravy, stres, pracovné vyťaženie, pohyb, spánok. Ak chceš schudnúť z brucha, mal/a by si sa vydať na komplexnú cestu k zdravšiemu životnému štýlu. Kvalitná nutrične vyvážená strava je prvý krok na ceste k vysnívanej postave do plaviek.

S pravidelným cvičením sa dostaví aj chudnutie z brucha

Ako tráviš väčšiu časť dňa? Ak máš dlhodobo sedavé zamestnanie, zaradiť pohyb medzi denné návyky predstavuje doslova nevyhnutnosť. Pohyb, najmä na čerstvom vzduchu, má priaznivý vplyv na psychické aj fyzické zdravie. Počíta sa každý malý krok – prechádzka aj chôdza po schodoch namiesto použitia výťahu.

Aby si schudol/a, potrebuješ začať cvičiť nielen pravidelne, ale najmä efektívne. Venuj pozornosť celému telu. Zameraj sa na komplexný tréning, ktorým aktivuješ rôzne svalové partie.

Dvojica beží hore schodmi ako súčasť kardio tréningu na chudnutie

Kombinovaný tréning –  druhý kľúč k efektívnej redukcii hmotnosti

Najlepší spôsob, ako efektívne schudnúť nielen z brucha, predstavuje kombinácia kardia a silového tréningu. Kardio pomôže redukovať hmotnosť a zlepšiť kondíciu, silový tréning tvaruje svaly. Ak to s cvičením myslíš vážne, vhodný tréningový plán ti na mieru vytvorí profesionálny tréner. My ti doručíme nutrične vyvážené jedlo, aby si sa mohol/a nerušene sústrediť na dosiahnutie cieľa.

Žena cvičí na kruhovej podložke cviky na spevnenie brušných svalov

Existuje veľa cvikov, pri ktorých zapájaš brušné svalstvo, ak ich robíš poriadne. Skvelým príkladom sú drepy, výpady či intervalový beh.

Kvalitný spánok podporí chudnutie

Ako súvisí spánok s chudnutím? Ak budeš zdravo jesť a poctivo cvičiť, ale málo oddychovať, tvoje telo ti to „spočíta“. Spánok podporuje duševné zdravie, regeneráciu organizmu aj pocit sýtosti. Nedostatok spánku naopak zvyšuje stres, prináša únavu a spája sa s rizikom vzniku rôznych ochorení.

Kvalitný spánok – tretí kľúč k efektívnej redukcii hmotnosti

Osvoj si zdravé spánkové návyky, budeš sa cítiť lepšie. Keď si unavený/á, telo hľadá rýchly zdroj energie. Práve v týchto chvíľach často skôr siahneš po nezdravých sacharidoch vo forme rôznych tyčiniek či sladkých nápojov. Tie predstavujú zbytočné kalórie. Ak potrebuješ rýchlo doplniť energiu, vyber si radšej ovocie alebo oriešky.

Ako podporiť lokálne chudnutie z brucha

Hoci je lokálne chudnutie dokázaný mýtus, existuje niekoľko možností, vďaka ktorým môžeš zlepšiť vzhľad svojej postavy aj na konkrétnych, tebou zvolených miestach.

Znižuj hmotnosť a definuj brušné svaly

O tom, kde dôjde k redukcii tukových zásob, rozhoduje teda telo vždy samo. Ty môžeš rozhodnúť o tom, ktoré svaly zapojíš pri cvičení, čím ich donútiš rásť a spevnieť. Konkrétna svalová partia (a teda aj časť tela) bude vďaka tomu vyzerať definovanejšie, štíhlejšie a celkovo lepšie. Aj pri minimálnej redukcii hmotnosti tak môžeš docieliť krajšiu a vyformovanejšiu postavu, respektíve jej konkrétnu časť, na ktorú sa sústredíš.

Žena s plochým bruškom drží v rukách činku

Ak teraz premýšľaš nad tým, ako každý deň urobíš pár brušákov a budeš mať na bruchu krásne tehličky, sklameme ťa. Iba samotné skracovačky ti k vypracovanému bruchu nepomôžu. Oblasť brucha je v tomto smere veľmi špecifická. Na rozdiel od takého bicepsu je veľmi ťažké dosiahnuť výrazné zväčšenie objemu brušných svalov, čo znamená, že je náročnejšie, aby tieto svaly “vykukli” spod tuku. Ak chceš dosiahnuť efekt vypracovaného brucha, je nutné prejsť na dlhodobú diétu a zároveň začať s pravidelným tréningom tejto svalovej partie. Odporúčame najmä znížiť príjem jednoduchých sacharidov, ktoré môžu spôsobovať ukladanie tukov práve v oblasti brucha.

Krátky detox už za pár dní viditeľne zmenší brucho

V našom tele sa ukladajú všetky látky – tie prospešné aj tie menej. Tekutá očistná kúra – džúsový detox predstavuje bezpečný a efektívny spôsob, ako odstrániť z tela následky stresu a nahromadených toxínov. Je len na tebe, či ho vyskúšaš na pár dní alebo mesiac. Naše 100% šťavy sú chuťovo aj výživovo vyvážené a obsahujú všetko, čo tvoje telo počas dňa potrebuje. Už za 3 dni sa budeš cítiť ľahšie. Tvoj pocit potvrdí aj číslo na váhe a jemne spľasnuté bruško.

džúsový detox podporí redukciu hmotnosti

Vyber si z našej ponuky – máme džúsový detox pre každého.

Zbav sa vody z tela a “schudni” z brucha

Zbavenie sa nadbytočne zadržiavanej vody je rýchlym a účinným spôsobom, ako prinavrátiť postave jasne definované krivky, najčastejšie v oblasti tváre a brucha. Ak telo začne zadržiavať vodu, zvyčajne tak reaguje na jej nedostatočný príjem (preto si ju čo najdôkladnejšie šetrí a ukladá) alebo príliš vysoký príjem potravín, respektíve látok, ktoré ho dehydrujú.

Medzi takéto látky patrí napríklad sodík, inak povedané soľ. Keďže sa soľ rozpúšťa vo vode, pri jej vysokej koncentrácii je telo nútené zadržiavať dostatok vody, aby ju vylúčilo. Podobný účinok majú aj jednoduché cukry, ktoré vyvolávajú uvoľňovanie inzulínu. Ten následne spôsobí, že telo začne zadržiavať sodík a tým pádom aj vodu.

Na stole je zdravá strava v krabičke od EASYDIET s hydinovým mäsom a šalátom

Najistejším spôsobom ako schudnúť z brucha, je celkové (normálne) chudnutie. Zdravo, udržateľne, so správnym jedálničkom a dostatkom pohybu vrátane silového cvičenia. Docieliš tak nielen vytúžené chudnutie a postavu do plaviek, ale aj zdravší organizmus.

Ako schudnúť z brucha pomocou džúsového detoxu ukazujú muž a žena v plavkách

Chceš sa cítiť lepšie vo vlastnom tele? Objednaj si ešte dnes čerstvé a chutné jedlo z tých najlepších surovín. V našich krabičkách nájdeš zdravú nutrične vyváženú stravu na celý deň.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3022968/ https://www.healthline.com/nutrition/targeted-weight-loss https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23222084/ https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02701367.1984.10609359 https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/0003-4819-74-3-408 https://journals.lww.com/acsm-msse/fulltext/2007/07000/Subcutaneous_Fat_Alterations_Resulting_from_an.20.aspx https://www.healthline.com/nutrition/6-ways-to-reduce-water-retention

facebook-icon