Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

TOP 5 aktuálnych trendov v stravovaní. Poznáte všetky?

Potraviny / 9. 2. 2021

Trendy hýbu nielen svetom módy či architektúry, ale aj svetom výživy. Za všetky spomenieme napríklad kváskovanie - trend, ktorý bol pre uplynulý rok vskutku príznačný. Každý rok sa však objavuje aj množstvo iných, menších trendov. Tie opätovne objavujú pozitívne účinky rôznych potravín, zvykov či spôsobov prípravy.

TOP 5 aktuálnych trendov v stravovaní. Poznáte všetky?

Sledovať tieto trendy nie je na škodu. Aj dostatočne rozmanitý zdravý jedálniček dokážu príjemne obohatiť a oživiť. My vám dnes predstavíme 5 trendov, ktoré by rozhodne nemali uniknúť vašej pozornosti.

(Zdravé) raňajky

Začíname tým, čím by sme mali začať každý deň. Nie, netvrdíme že zdravé raňajky sú zdravé už len preto, že ich jeme ráno. I tak však prinášajú niekoľko dôležitých benefitov, pre ktoré sú v móde najmä teraz, počas obdobia karantény a nekonečného homeofficu. Tak napríklad:

1) Dodávajú energiu na celé doobedie.

2) Zabraňujú nezdravému “snackovaniu pred obedom.

3) Poskytujú priestor na prebratie, vytvorenie si plánu na celý deň a pripravenie sa na prácu.

4) Sú ideálnou príležitosťou na prijatie množstva vlákniny, či vitamínov, napríklad vo forme vločiek a ovocia.

ovsené vločky, chia semienka, banány, jahody, čučoriedky

Cícer

Cícer je strukovina, ktorá by vo Vašom zdravom jedálničku určite nemala chýbať. Nemáme pritom na mysli len hummus, ktorý sa z neho vyrába. Šancu by ste mali dať napríklad aj zdravej krémovej polievke, či praženému cíceru, ktorý je skvelou alternatívou k čipsom a iným nezdravým snackom. Odmenou vám bude kvalitný zdroj bielkovín či napríklad selénu, ktorý ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi a pôsobí preventívne aj pri niektorých druhoch rakoviny.

cícer v miske

Karob

Hoci je kakao samo o sebe veľmi zdravé, jeho náhrada je na tom ešte o čosi lepšie. Karob má okrem množstva bielkovín aj 3-krát väčší obsah vápnika a zároveň len 1/3 kalórií v porovnaní s kakaom. Je to tiež prírodný antioxidant a vďaka sladkastej chuti sa skvelé hodí do smoothies či rôznych kaší.

karob

Konopné semienka

Chia semienka sú superpotravinou dobre známou a populárnou. Minimálne rovnakú pozornosť by si však zaslúžili aj konopné semienka. Sú skvelým zdrojom omega-3 a omega-6 mastných kyselín a obsahujú aj celé spektrum  aminokyselín (vrátane esenciálnych – tie si telo nedokáže vyrobiť). Starajú sa tak o správne fungovanie celého tela. Túto superpotravinu odporúčame primiešať do koláčov, domáceho müsli, smoothies, ale taktiež aj k cestovinám či quinoi.

konopné semienka

Domáce cestoviny

Prečo dať šancu domácim cestovinám? Môžete si ich spraviť zdravšie, výživnejšie i kvalitnejšie. Môžete si pripraviť nízkokalorickú alternatívu a tiež rôzne kombinácie farieb, príchuti či tvarov. Vďaka vlastným čerstvým surovinám budete mať navyše aj istotu, že jete iba naozaj kvalitnú stravu. A to najdôležitejšie? Je to zábava a výsledok nielenže dobre chutí, ale aj pekne vyzerá.

domáce cestoviny, slíže

Rada na záver

Zdravé raňajky, superpotraviny, domáce cestoviny...pokiaľ ťa nebaví chystať, variť či sledovať najmodernejšie trendy, nevadí. Ak sa chceš i tak stravovať zdravo, chutne a podľa najnovších trendov, sme tu pre teba. Každú našu diétu si môžeš najskôr vyskúšať, aby si tak mal istotu, že si vyberieš tú pravú diétu pre teba. 

facebook-icon