Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Superpotraviny podporujúce plodnosť

Potraviny / 3. 12. 2021

Cesta za bábätkom nie vždy býva hladká a jednoduchá. V poslednej dobe stúpa počet párov s poruchou plodnosti. Je však známe, že to, čo jeme, výrazne ovplyvňuje naše zdravie. Výnimkou nie je ani plodnosť. Poradíme ti preto, ktoré (super)potraviny môžu tento problém pomôcť vyriešiť.

Superpotraviny podporujúce plodnosť

A prečo práve superpotraviny? Pretože sú unikátne. Môžu sa pochváliť maximálnou výživovou hodnotou a zároveň minimálnym obsahom kalórií.

  1. Bobuľovité plody

Maliny, jahody, čučoriedky, černice či brusnice. Dopraj si to, na čo máš chuť. Bobuľovité plody vynikajúco chutia, majú málo kalórií, nízky glykemický index, obsahujú množstvo vitamínov a antioxidantov, pôsobia protizápalovo a dodávajú energiu bunkám. Viaceré štúdie poukázali na to, že môžu naštartovať aj „lenivé“ vaječníky. Preto si s nimi pokojne ochuť pohánkovú, ovsenú či ryžovú kašu.

  1. Quinoa

Zinok a kyselina listová. Ak sa snažíš o bábätko nejaký ten piatok, tak určite vieš, že táto silná dvojka pomáha plodnosti. Quinoa, označovaná za matku obilia, obsahuje nielen zinok a kyselinu listovú, ale aj všetky esenciálne aminokyseliny. V porovnaní s ostatnými obilninami má vyššiu výživovú hodnotu. Obsah proteínov môže byť až 22 percent, čo je dokonca viac ako v hovädzom mäse. A ďalšia výhoda? Jej príprava ti zaberie minimum času.

quinoa v miske, obilnina

  1. Špenát

Buď ho miluješ, alebo nenávidíš. Listová zelenina na čele so špenátom je tiež superpotravinou, ktorá dokáže stimulovať plodnosť. Špenát je bohatý na kyselinu listovú, vápnik a draslík. V jeho konzumácii môžeš pokračovať aj po počatí, pretože pozitívne pôsobí aj na vývoj plodu.

  1. Losos

Losos sa pomerne často ocitá v zoznamoch zdravých a obľúbených potravín. Pokiaľ sa s partnerom snažíte o dieťatko, skúste si ho pripravovať častejšie. Losos je bohatý na esenciálne mastné kyseliny a omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre plodnosť oboch partnerov.

  1. Škorica

Niekedy aj maličkosť dokáže veľa zmeniť. Pravidelné pridávanie škorice do raňajkovej kaše, jogurtu či kávy pomáha upraviť nepravidelný menštruačný cyklus u žien trpiacich syndrómom polycystických vaječníkov (PCOS), ktorý býva častou prekážkou na ceste k bábätku.

škorica, jablko, miska s ovsenými vločkami

  1. Strukoviny

Strukoviny sú skvelou superpotravinou, ktorú dôverne poznajú najmä staršie generácie. Pri snahe o dieťatko sa ich oplatí pripravovať častejšie. Fazuľa, cícer, sója, hrach či šošovica sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov. Sú výborným zdrojom bielkovín, vlákniny a kyseliny listovej, ktoré sú dôležitými nástrojmi pre udržiavanie hormonálnej nerovnováhy. Šošovica sa môže pochváliť vysokým obsahom tzv. spermidínu, ktorý pomôže spermiám oplodniť vajíčko. A o to predsa ide, však?

Extra tip pre pánov: Cesnak

Jasné, zápach z cesnaku nie je úplne príjemný. To však nevadí. Výhody tejto superpotraviny stoja za trošku nepohodlia. Cesnak mužom pri pravidelnej konzumácii pomáha zvyšovať pohyb spermií, znižuje „zlý“ cholesterol a zvyšuje hodnotu nenasýtených tukov a omega-3 mastných kyselín. Dopriať si ho môžeš aj ty. Konzumácia cesnaku pomôže vyrovnať hladinu estrogénov v organizme, čo môže byť dobrou pomocou pri hormonálnej nerovnováhe.

cesnak, strúčiky cesnaku

Pozitívne zmeny sa môžu prejaviť rýchlo. Už za 90 dní sa môžeš cítiť lepšie a spozorovať ustálený menštruačný cyklus. Aj spermie partnera sa po zmene jedálnička môžu prebrať k životu. Zlepší sa ich kvalita aj kvantita, čím sa výrazne zvýši pravdepodobnosť počatia.

Nemáš čas a chuť variť, no chceš jesť zdravo a zároveň naštartovať plodnosť? Vyber si naše zdravé stravovanie na každý deň - všetky spomínané potraviny sú súčasťou pestrej a nutrične bohatej stravy, ktorú ti každý deň pripravíme a dovezieme až pred dvere.

facebook-icon