Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Olejový štvorboj

Rady pre zdravie / 4. 12. 2018

Chrumkavé zeleninové šaláty najlepšie chutia s výživným olejom. Nebojte sa ho používať, aj keď sa snažíte zbaviť kíl navyše alebo bojujete so zvýšeným cholesterolom. Nie je tuk ako tuk, dôležité je správne si vybrať.

Olejový štvorboj

Tekuté zlato: Aj takto sa nazýva repkový olej. Obsahuje zdravé tuky, ktoré nášmu telu veľmi prospievajú...

Napríklad znižujú hladinu cholesterolu a škodlivých tukov v krvi a tým aj riziko srdcovo-cievnych chorôb. Okrem toho tento olej prospieva kostiam a tak pomáha predchádzať osteoporóze. Pôsobí protizápalovo, takže ho môžete použiť aj ako obklad na boľavé hrdlo, vytknutý členok alebo natiahnutý sval.Denná dávka podľa odborníkov sú dve polievkové lyžice. Orechová príchuť repkového oleja zlepší šaláty. Vyskúšajte jednoducho vymeniť sladkokyslý nálev za repkový olej s pár zrnkami hrubozrnnej soli.

Vzácny bojovník: Olivový olej obsahuje až 230 rôznych antioxidantov Tie spevňujú bunkové steny, ktoré sú odolnejšie proti voľným radikálom. Práve tieto látky menia bunky v tele na rakovinové. Štúdie v Španielsku dokonca dokázali, že antioxidanty olivového oleja znižujú riziko rakoviny prsníka a hrubého čreva.Okrem toho olej priaznivo pôsobí na žalúdok – vďaka nemu lepšie funguje zažívanie a pomôže aj pri nadúvaní. Denná dávka podľa odborníkov sú dve polievkové lyžice. Zimná vitamínová bomba: odšťavte mrkvu a pridajte do nej lyžicu olivového oleja. Takýto koktail vás naštartuje a zafarbí líčka J.

Ochranca pleti: Slnečnicový olej je zdrojom vitamínu E. A práve tento vitamín je pre našu pokožku veľmi potrebný. Udržiava v nej vlhkosť, vytvára na nej ochrannú bariéru pred baktériami, vírusmi a plesňami, ktoré sa nachádzajú v ovzduší.Okrem toho pôsobí ako silný antioxidant, má protizápalové účinky  a chráni bunky pokožky pred škodlivým UV žiarením. Denná dávka podľa odborníkov sú dve polievkové lyžice. Okrem šalátov sa slnečnicový olej hodí aj na varenie, vynikajúci je na grilovanej zeleninke.

Kráľ zdravia: Tekvicový olej milujú všetci propagátori zdravého životného štýlu, pretože obsahuje mnoho vzácnych látok prospešných pre organizmus. Za studena lisovaný olej z tekvicových jadierok pomáha pri zvýšených hodnotách „zlého“ cholesterolu v krvi, artérioskleróze, pri problémoch s močovým mechúrom, podporuje odvodňovanie.Vďaka horčíku je balzamom na nervy, pomáha lepšie znášať každodenný stres a podporuje zdravý spánok. Vďaka selénu zlepšuje koncentráciu, posilňuje pamäť aj srdce. Odporúčaná dávka denne sú dve lyžičky. Vynikajúco chutí napríklad pridaný do porcie tekvicového prívarku.

BMI KALKULAČKA

Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!

Vypočítať veľkosť porcie

ROVNO K OBJEDNÁVKE

Už ste si vybrali svojho favorita?
Nestrácajte čas a KLIKNITE!

Rýchla objednávka
facebook-icon