Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Najčastejšie chyby pri grilovaní, ktoré ohrozujú tvoje zdravie

Rady pre zdravie / 15. 7. 2022

Existuje čosi lepšie ako letná grilovačka s rodinou či priateľmi? Krásne počasie, dobré jedlo, ešte lepšia spoločnosť… To je hneď niekoľko dôvodov, prečo by sme si takýto čas nemali pokaziť nevoľnosťou či inými nepríjemnosťami spôsobenými premnoženými baktériami na jedle či v jeho okolí.

Najčastejšie chyby pri grilovaní, ktoré ohrozujú tvoje zdravie

Zdá sa ti predstava nákazy ako čosi nereálne, čosi, čo sa tebe nemôže stať? Tak schválne, koľkých chýb z nasledujúceho zoznamu sa dopúšťaš aj ty? 

Marinádu používaš opakovane

Marináda je úžasná vychytávka ako si pripraviť šťavnaté a dokonale ochutené mäso, ideálne už deň vopred, takže pri grilovačke máš už všetko pekne nachystané. Čo sa však stane, keď zvyšok marinády, z ktorej si vybral/a mäso, odložíš na ďalšie využitie? Surové mäso, resp. baktérie, ktoré z neho “preskočili” do marinády, sa budú ďalej rozmnožovať a skôr či neskôr spravia z danej marinády možný zdroj salmonely a ďalších ochorení. Ak teda marinádu nevyužiješ na prvýkrát, zvyšky rovno vyhoď.

Umývaš mäso

Ak už spomíname mäso, je dobré pripomenúť aj ďalší nehygienický zvyk, nezriedka sa vyskytujúci v našich kuchyniach. Áno, umývanie mäsa dokáže skôr uškodiť ako pomôcť. Voda, ktorá pri takomto umývaní väčšinou veselo strieka na všetky strany, prenáša baktérie z mäsa na drezovú batériu či okolité náčinie alebo potraviny. Keď potom s danými vecami prídu do styku naše ruky a následne ústa… Výsledok si už asi vieš predstaviť.

príprava mäsa na grilovanie

Nôž a dosku na mäso používaš aj na krájanie iných potravín

Mnoho ľudí si myslí, že baktérie sa dokážu udržať len na drevených doskách a napríklad tie plastové môžeme teda po krátkom opláchnutí (alebo aj bez neho!) použiť aj na krájanie iných potravín. CHYBA! V každej kuchyni by mal byť vyhradený jeden nôž a jedna doska výhradne na krájanie surového mäsa. Toto náčinie by sme potom nemali používať ani na už uvarené mäso - všetko by to mohlo viesť k už spomínanej salmonele, nevoľnosti či iným nepríjemnostiam, ktoré baktérie zo surového mäsa dokážu veľmi ľahko spôsobiť.

Neumytý gril použiješ znovu

Typickým prístupom väčšiny majiteľov grilov je - pokiaľ sú zvyšky mäsa na grile naozaj spálené, netreba takýto gril až tak dôkladne čistiť. Ďalšia chyba. Spálené kúsky mäsa sú nielenže nebezpečné z pohľadu baktérií, ale taktiež môžu byť taktiež aj karcinogénne.

neumytý gril predstavuje potenciálne riziko nákazy

Platí teda, že po vychladnutí by si mal/a každý gril naozaj dôkladne očistiť, aby bol v budúcnosti vždy pripravený na ďalšie bezpečné grilovanie.

Majonézový šalát nechávaš na slnku príliš dlho

Áno, znie to otravne, avšak pokiaľ je súčasťou grilovačky aj majonézový šalát či hocičo iné obsahujúce vajcia či mlieko (v akejkoľvek forme), mal by si takéto jedlo čo najskôr schovať, ideálne hneď po tom, ako si každý naloží na svoj tanier. V tomto prípade neodporúčame riadiť sa ani pravidlom 2 hodín - za ten čas už môže majonézový šalát vystavený rozpálenému slnku byť pre tvoj tráviaci trakt i celý organizmus naozaj nebezpečný.

Posledný tip nesúvisí priamo s grilovačkou, avšak pre tvoje zdravie je možno ten najdôležitejší, takže nech sa páči…

Špongie meníš len zriedka

Kedy si naposledy vymenil/a špongiu vo svojej kuchyni? Ak sú na nej už viditeľné stopy používania (odtrhnuté kúsky, zdeformovaný tvar), najvyšší čas vyhodiť ju bol už pred niekoľkými dňami/týždňami. V skutočnosti by sme špongie na umývanie mali používať maximálne týždeň. Ak navyše často konzumuješ mäso a teda aj umývaš nože či dosky, ktoré s ním ešte v surovom stave prišli do kontaktu, neľutuj tých pár centov a špongiu vyhoď ešte skôr. Ochrániš sa tak pred potenciálnou nákazou, spôsobenou baktériami ukrytými v danej špongii tak dôkladne, že ich ani pravidelné umytie saponátom nevyhubilo.

Ako vidíš, vystaviť sa riziku nakazenia je aj počas príjemnej grilovačky naozaj jednoduché. Do budúcnosti tak určite odporúčame urobiť na prvý pohľad možno drobné, no veľmi dôležité opatrenia, aby si tak ty a aj tvoje blízki zostali zdraví. Ak chceš zistiť viac o tom, ako správne uskladňovať potraviny, určite si prečítaj aj náš predošlý článok:  Ako na správne usklaňovanie a narábanie s jedlom?

facebook-icon