Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Ako nepribrať počas Vianoc? Zdravý jedálniček na sviatky

Rady pre zdravie / 20. 12. 2022

Povedzme si pravdu - Vianoce milujeme nielen kvôli darčekom či atmosfére, ale rovnako tak aj kvôli vianočným koláčikom či špecialitám, ktoré sú špecifické práve pre tento sviatok. Keď jednoducho príde ten deň, všetka snaha schudnúť, žiť zdravo a s mierou, sa kdesi stratí. Ak teda nechceme na nový rok riešiť problém ako schudnúť 5 kíl, ktoré máme odzrazu navyše, je dobré rozumne sa pripraviť.

Ako nepribrať počas Vianoc? Zdravý jedálniček na sviatky

Nenechávajme všetko na novoročné (predsavzatia) chudnutie

Pokiaľ už teraz vieš, že Vianoce stráviš na gauči a spoločnosť ti bude robiť predovšetkým jedlo, priprav sa. Vhodným výberom potravín, nahradením určitých surovín zdravšími alternatívami či len správnym naložením si na tanier môžeš ušetriť stovky a stovky kalórií.

Čo jesť počas Vianoc, aby si nepribral/a?

V prvom rade - nejesť nie je riešenie. Odopieranie si, trápenie sa a celková nepohoda spojená s chvíľami, kedy nemôžeme jesť naše obľúbené koláčiky, majonézové šaláty či vyprážanú rybu, nám môže len uškodiť. Počas Vianoc je dôležitejšie zamerať sa na to, koľko daných jedál konzumujeme a nie tak úplne na to, aké sú to jedlá.

Aby sme to množstvo mohli úspešne zredukovať na prijateľnú úroveň a zároveň nepociťovať hlad, mali by sme aspoň z časti dodržiavať určitý zdravý jedálniček. Ten môže vyzerať nasledovne:

Raňajky: Sladké kaše vs koláčiky

Pokiaľ nám hneď po zobudení padne zrak na krásne ozdobené vianočné pečivo, len ťažko sa zbavíme chute na sladké. Môžeme však urobiť rozumnejšiu voľbu a na raňajky zasýtiť organizmus napríklad ovsenou kašou (alternatívou je aj pohánková, jačmenná, špaldová alebo pšenová kaša, prípadne lievance z ovsených vločiek).

zdravá raňajková kaša s ovocím

Tá nám dodá vlákninu a zaženie chuť na sladké. Ideálnym sladidlom je v tomto prípade stévia (neovplyvní konzistenciu ako napríklad v koláčikoch a obsahuje výrazne menej kcal), med či čerstvé ovocie (alebo menšie množstvo sušeného ovocia).

Desiata: Citrusy ako Vianočná klasika

Citrusy sú v našich končinách už pevne späté s vianočným obdobím. A to je dobre. Jedná sa totižto o veľmi zdravý a nízkokalorický druh ovocia. Pomaranče, mandarínky, či pomelo obsahujú síce relatívne veľa jednoduchých cukrov, vyvažujú to však množstvom vlákniny a minimom kalórií. Môžeš sa tak nimi pokojne zásobiť na celé týždne a konzumovať ich aj niekoľkokrát denne. Dopraješ si sladkokyslé potešenie a trochu zaplníš svoj lačný žalúdok.

Obed: Hlavne bielkoviny

Zvyšky kapra, majonézového šalátu či iné vianočné špeciality. Vianočné obdobie je často aj obdobím, kedy konzumujeme opakovane to isté jedlo. Mali by sme si dať preto pozor na to, v akých pomeroch si jednotlivé pochúťky naložíme. Najväčšiu časť by mal tvoriť zdroj bielkovín (ryba, mäso,...), ktorý nás spoľahlivo zasýti. Ako druhé je dobré naložiť si poriadnu porciu zeleniny, ktorá zaberie veľa miesta, kalórií však obsahuje len máličko. Až poslednú a najmenšiu časť by mala tvoriť príloha vo forme majonézového šalátu či hranoliek. 

Olovrant: Horúca polievka je TOP

Polievky sú úžasným pomocníkom nielen v zime, ale aj vždy keď sa snažíme nepribrať (alebo schudnúť). Sú teda základom každého zdravého jedálnička a nemali by chýbať ani počas Vianoc. Okrem toho, že nás úžasne zahrejú, navodia taktiež aj pocit sýtosti, vďaka čomu ľahšie odoláme vábeniu koláčikov či iných kalorických dobrôt. Odporúčame napríklad náš zeleninový boršč, ktorý je na prípravu nesmierne jednoduchý a zároveň je možné upraviť si ho podľa vlastných predstáv či aktuálnych zásob v špajzi. 

zeleninový boršč v bielom tanieri podľa easydiet receptu

Ak sa rozhodneš vynechať polievku a dopriať si sladký olovrant (vianočné koláčiky), skús aspoň nasledovné - neber si so sebou celú krabicu či podnos, ale skús si vybrať 4-5 kúskov na menší tanierik. Obmedzíš tak riziko, že bezmyšlienkovito “spracuješ” dvojnásobnú či trojnásobnú porciu.

Večera: Čokoľvek, hlavne s mierou

Plne si uvedomujeme, že počas Vianoc nebudeš 100% zodpovedný/á pri dodržovaní svojho zdravého jedálnička. A to naozaj nevadí. Hlavné je, nezabudnúť naň úplne a pokiaľ napríkald vieš, že ťa počas daného dňa čaká trebárs bohatá večera, skús aspoň dovtedy držať svoje chúťky na uzde. Aj takú štedrovečernú hostinu si vychutnáš o to viac, pokiaľ budeš vedieť, že okrem potešenia ti nič navyše neprinesie (tj. žiadne prebytočné kilá).

PS: Pitný režim je neocenieľným pomocníkom nielen počas Vianoc. Nesladené čaje, bezkalorické limonády či obyčajná voda ti nielenže nepridajú na celkovom kalorickom príjme, pomôžu ti navyše aj zaplniť žalúdok. A to počas Vianoc vždy padne vhod, no nie? 

facebook-icon